Zbiór wartości
Krystek22: Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji f(x) = −7x
3 +12x
2 − 6x + 1 w przedziale
Pochodna wyszła mi f'(x) = −21x
2 + 24x − 6
| | 4 − √2 | |
f'(x) > 0 ⇔ x ∊ (0, |
| ) |
| | 7 | |
Czy gdzieś robię błąd? Prosiłbym o pomoc w dalszym rozwiązaniu.
22 lis 14:56
22 lis 14:58
Krystek22: Nie wiem po co mi dałeś ten link.
22 lis 15:11
ICSP: nie umiesz rozwiązywać równań kwadratowych.
Liczysz wartości w punktach podejrzanych o ekstremum leżących w zadanym przedziale.
22 lis 15:18
Krystek22: | | 1 | |
Drugie miejsce zerowe odrzuciłem ze względu na to, że nie należy do przedziału (0, |
| ) |
| | 2 | |
22 lis 15:20
ICSP: no to wtedy powinieneś zapisać :
| | 1 | | 4 − √2 | |
f'(x) = 0 ∧ x ∊ (0 , |
| ) ⇔ x = |
| |
| | 2 | | 7 | |
22 lis 15:25
Krystek22: Skrót myślowy niepotrzebnie zastosowałem. Mógłbyś pomóc z dalszą częścią zadania?
22 lis 15:27
ICSP: | | 4 − √2 | | 1 | |
Dla x = |
| mamy minimum równe |
| (9 − 4√2). Maksimum nie istnieje. |
| | 7 | | 49 | |
22 lis 15:35