logarytmy :(
Sylwia: dobijają mnie logarytmy
nie potrafię ich liczyć − stosować do wzorów
niby zwykłe działania ale jak to liczyć
ln(x−1)=0
x−1 = e
0
x=1−1=0

czy
ln(x−1)=0
lnx=1
x= e
1=e
w ogóle tego nie ogarniam
kolejny przykład
2ln(x−1)=0
lnx =
12 ale dlaczego skąd to wynika
x=e
(12)
czy może mi ktoś wyjaśnić krok po kroku jak mam liczyć logarytmy i takie przykłady
dziękuję
22 lis 11:49
5-latek: A jak jest definicja logarytmu ?
loga b=x jeśli ....dokończ
22 lis 11:54
5-latek: Poza tym
ln(x−1)=0
z definicji e0=x−1 to 1=x−1 to 2=x
sprawdzenie
ln(2−1)=0 ln(1)=0 prawda
22 lis 11:58
22 lis 12:01
xyz: żeby delogarytmować musisz mieć takie same podstawy logarytmu, czyli jak masz
ln(x − 1) = 0
to zero zamieniasz na logarytm naturalny, który daje Ci wynik 0 → ln1=0
ln(x − 1) = ln1
teraz możesz opuścić logarytmy, więc zostaje Ci
x − 1 = 1 ⇒ x = 2
w drugim przykładzie postępujesz podobnie, tylko zauważ, że tutaj wykorzystujesz dodatkowo
własność p • log
ab = log
ab
p, czyli
2ln(x − 1) = 0 ⇒ ln(x − 1)
2 = 0
zero ponownie zamieniasz na logarytm naturalny, który daje Ci ten wynik
ln(x − 1)
2 = ln1
opuszczasz logarytmy i otrzymujesz
(x − 1)
2 = 1
,,,
x
1 = 0 ⋁ x
2 = 2
nie wiem, czy czegoś nie pomieszałam. ale w ten sposób ja bym to zrobiła
22 lis 12:04
5-latek: Co Sylwia powinna wiedzieć gdyż jest studentką
22 lis 12:08
J:
@xyz drugi przykład: 2ln(x−1) =0 źle rozwiazany
2ln(x−1) = 0 ⇔ ln(x−1) = 0 ⇔ ln(x−1) = ln1 ⇔ x −1 = 1 ⇔ x = 2
22 lis 12:19
ZKS:
Bardziej namieszać się nie da
xyz.

Mając równanie 2ln(x − 1) = 0, trzeba ustalić najpierw dziedzinę poza tym, czemu sobie
utrudniasz? Wystarczy podzielić stronami przez 2 i otrzymamy ln(x − 1) = 0.
22 lis 12:20
5-latek: Czesc
J 
To ja również zle
22 lis 12:21
J:
Cześć

.. niestety
22 lis 12:22
5-latek: WItaj
ZKS
22 lis 12:22
ZKS:
Witam, witam.
5latek, o ile zrobisz założenie to będzie jak najbardziej poprawnie.
22 lis 12:24
5-latek: Tak wlasnie zapomniałem o zalozeniu
22 lis 12:25
ZKS:
Wtedy będzie wszystko

tylko, że można dużo łatwiej jak pokazał
J, czyli podzielić
przez tą 2 co stoi przy logarytmie.
22 lis 12:27
xyz: dziękuje za poprawkę
22 lis 12:48
Sylwia: powiem wam tak już nie pamiętam kiedy uczyłam się matmy

to było wieki temu
a lekcję z logarytmów widocznie przespałam jak widać
nic z tego nie rozumiem
to że zachciało mi się na "starość" studiować − nie uważam za błąd
Jednak chcę to zrozumieć a nie otrzymać gotowych wyników
póki co czarna magia
22 lis 12:55
ZKS:
Posiedź godzinę, dwie, a nawet jak będzie potrzeba to pięć, aż sama to zrozumiesz.
Popatrz na przykładowe rozwiązania, definicje, wzory.
22 lis 12:58
Sylwia: siedzę i o ile przykłady bez niewiadomych są ok
to z niewiadomą x −
22 lis 13:33