pochodna cząstkowa
dipsi: pochodna cząstkowa
proszę sprawdzić czy dobrze robię
mogłby w ogóle mi to po krótce wytlumaczyc, bo juutro mam kolokwium z metrologii, a na analizie
tego jeszcze nie było
22 lis 09:22
22 lis 09:54
dipsi: zrobiłam z tego pochodna czyli nie ma potegi
22 lis 10:12
sushi_gg6397228:
to brakuje "d" na koncu
| 1 | | 1 | |
| πl * d2 −−−> |
| πl * 2d =... |
| 4 | | 4 | |
22 lis 10:14
dipsi: ale jest podzielone przez ∂d
22 lis 10:18
sushi_gg6397228:
nic sie nie dzieli przez "d", to tylko zapis
22 lis 10:20
sushi_gg6397228:
doczytaj link
22 lis 10:20
sushi_gg6397228:
| d f | |
| = f '(x) = f ' x zapisy oznaczaja liczenie pochodnej po "x" |
| d x | |
22 lis 10:22
dipsi: ale w linku nie ma pochodnej czastkowej, jest tylko zlozona
22 lis 10:26
dipsi: mozesz mi to wytłumaczyć?
mam na przykład
| ∂a | | ∂ | | 2s | | 2 | |
| = |
| ( |
| )= |
| tak? |
| ∂s | | ∂s | | t2 | | t2 | |
22 lis 10:29
sushi_gg6397228:
jaka złożona ?
to jest zwykła pochodna dla LO
f(x,y,z,a,s,d,w,g,h) to liczac pochodna po jednej zmiennej " z nawiasu" , liczysz tak jak w
linku.
Reszta literek traktujesz jak stałą
22 lis 10:29
sushi_gg6397228:
| | 2 | | 2 | |
a= |
| * s −−−> a's= |
| |
| | t2 | | t2 | |
22 lis 10:30
dipsi: | | ∂a | | ∂ | | 2s | | 2s | |
a |
| = |
| ( |
| )= i ja bym zzrobila |
| |
| | ∂t | | ∂t | | t2 | | t3 | |
| | −4s | |
a w odpowiedziach jest |
| |
| | t3 | |
dlaczego
22 lis 10:30
sushi_gg6397228:
| | 1 | | −2 | |
a= 2s* |
| −−−> a ' s = 2s * |
| patrz na wzór "3" |
| | t2 | | t3 | |
| | 1 | |
bo |
| = t−2 −−> pochodna = −2 * t−3 |
| | t2 | |
22 lis 10:33
dipsi: czyli wracajac do tego pierwszego przykladu jak to powinno byyc zapisane?
22 lis 10:36
sushi_gg6397228:
| πl | | πld | |
| *d −−> taki jest wynik, a jak to zapiszesz to wolny wybor np: |
| |
| 2 | | 2 | |
22 lis 10:44
dipsi: a czemu w obu przypadkach jest zapis a's? w tym drugim nie powinno byc a't?
22 lis 10:44
sushi_gg6397228:
| | d a | |
pisałem szybko i nie ta literke , powinno byc a' t lub |
| |
| | d t | |
22 lis 10:49
dipsi: dziękuje już wszystko rozumiem
22 lis 10:50
sushi_gg6397228:
na zdrowie
22 lis 10:51