Wyznacz równania stycznych do wykresu funkcji f
donuan: | | 4 | |
Dana jest funkcja: f(x) = |
| |
| | x | |
a) Wyznacz równania stycznych do wykresu funkcji f i prostopadłych do prostej y = 4x.
b) Naszkicuj wykres funkcji f wraz ze znalezionymi stycznymi.
| | −4 | |
wyznaczyłem pochodną: |
| |
| | x2 | |
a=−4 to współczynnik kierunkowy stycznej.
21 lis 21:38
sushi_gg6397228:
prosta prostopadła do y= 4x jest prosta, co ma "a=...."
21 lis 21:43
donuan: 4 lub −4 ?
21 lis 21:44
sushi_gg6397228:
nie
jaki jest przepis ?
21 lis 21:45
21 lis 21:47
sushi_gg6397228:
to go zastosuj i policz "a2"
21 lis 21:49
21 lis 21:53
21 lis 21:54
21 lis 21:56
donuan: bo a1=−4 −−−− wspł. kierunkowy stycznej.
21 lis 21:58
sushi_gg6397228:
prosta y= 4x−−> a1= 4
21 lis 22:00
donuan: ok, a co zrobić z wyznaczoną pochodną?
21 lis 22:02
sushi_gg6397228:
ile wyszło a2 ?
21 lis 22:03
21 lis 22:04
donuan: | | 1 | |
a2= |
| , dziękuje obliczę. |
| | 4 | |
21 lis 22:05
21 lis 22:07
21 lis 22:07
sushi_gg6397228:
f ' (xo)= a2 −−> xo=....
f(xo)= ...
21 lis 22:08