Rozwiaż nierównosc
Hubert: Rozwiąż nierównosc (x+1)(x−7)>0
Muszę wyliczyc x1 x2 i Δ i narysować parabolę pomożecie ?
21 lis 11:37
21 lis 11:43
J:
nie musisz nic liczyć,tylko rysuj ..
21 lis 11:55
Hubert: nie wiem jak do tego się zabrać nie umiem tego wyliczyc ani narysowac
21 lis 12:01
J:
kiedy: (x+1)(x−7) = 0 ?
21 lis 12:03
Hubert: nie rozumiem tego wgl wyliczyć a potrzebuje tego zadania by zaliczyc matematykę
21 lis 12:07
J:
kiedy: a*b = 0 ?
21 lis 12:10
Hubert: czemu a*b =0 ?
21 lis 12:14
J:
bo szukamy miejsc zerowych dla: (x+1)(x−7) = 0
21 lis 12:15
Hubert: a jak znaleść te miejsca zerowe ?
21 lis 12:16
Kasia: x+1=0 lub x−7=0. Jeśli wynikiem iloczynu jest zero, to znaczy, że przynajmniej jeden czynnik
jest równy 0
21 lis 12:17
Kasia: Czyli x( miejsca zerowe) są równe...?
21 lis 12:19
Hubert: Nie wiem chyba tak , ale jak to obliczyć ?
21 lis 12:22
J:
nie potrafisz obliczyć x z równania: x + 1 = 0 ?
21 lis 12:23
Kasia: Od początku, przyrównujesz każdy nawias do zera, z tego wychodzi ci x=−1 lub x=7. To są twoje
miejsca zerowe
21 lis 12:23
Kasia: Teraz sprawdzasz czy a ( współczynnik przy x) jest większy, czy mniejszy od zera. Jeśli
mniejszy, to ramiona paraboli są skierowane w dół, jeśli większy to w górę
21 lis 12:25
Kasia: Raczej tu nie wrócisz, ale w każdym razie odp to (−∞,−1) suma (7,∞)
21 lis 12:37