Oblicz
Magda: Funkcja f(x) określona wzorem f(x)= (3m +9)x + 5m−1. W zależności od parametru m określ;
a) monotoniczność funkcji
b) liczbę rozwiązań równania f(x)= −1
C) dla jakiej wartości parametru m punkt przecięcia z osią OY wynosi 4
Proszę o pomoc generalnie chodzi mi o pierwsze, jak to trzeba zrobić
20 lis 22:00
20 lis 22:09
Magda: Ale to nadal nie jest odpowiedź na moje pytanie, ja wiem co to jest monotoniczność, nwm jak
podejść do tego równania, co z nim zrobić
20 lis 22:28
Janek191:
a) a = 3 m + 9 > 0 − funkcja rosnąca
3 m > − 9
m > − 3
=====
a = 3 m + 9 < 0
m < − 3 − funkcja malejąca
======
m = − 3 − funkcja stała
=====
20 lis 22:31
Janek191:
| | − 5 m | |
b) f(x) = − 1 ⇔ ( 3 m + 9) x + 5 m − 1 = − 1 ⇔ (3 m + 9) x = − 5m ⇔ x = |
| , |
| | 3 m + 9 | |
dla m ≠ −3
− jedno rozwiązanie
2)
m = − 3
( 3*(−3) + 9) x + 5*(−3) − 1 = − 1
− 16 = − 1 − równanie sprzeczne
20 lis 22:36
Janek191:
c) ( 0; 4)
( 3 m + 9)*0 + 5 m − 1 = 4
0 + 5 m = 5
m = 1
====
20 lis 22:39
Magda: Dziękuję 😊
20 lis 22:44