Liczby zespolone
ddr : z
2+z+1=0
20 lis 18:42
20 lis 18:58
ddr : czyli jak to jest możliwe skoro Δ<0 ?
a mam 2 rozwiązania ?
20 lis 19:01
ICSP: w liczbach zespolonych wielomian n−tego stopnia ma zawsze n pierwiastków.
Przy ujemnej wartości wyróżnika brak rozwiązań występuje tylko w liczbach rzeczywistych.
20 lis 19:02
ddr : aha czyli nawet jesli mi wyjdzie na − to co mam 2 rozwiązania ?
a jak y policzyć ?
20 lis 19:04
ddr : Niech ktoś miły to jakoś zrozumiale rozwiążę
20 lis 19:05
zombi: Δ = 1 − 4*1*1 = −3 = 3*i2 ⇒ √Δ = √3i
20 lis 19:08
ICSP: √Δ = ± √3i
20 lis 19:18
Mila:
Rozwiązujesz jak zwykłe równanie kwadratowe;
W zbiorze liczb zespolonych możesz obliczyć pierwiastek kwadratowy z liczby ujemnej.
z
2+z+1=0
Δ=1−4=−3=3*i
2
wykorzystujesz:
√Δ=
√3*i albo tak , jak pisze
ICSP
| | −1−√3*i | | −1+√3*i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Musiałeś to mieć na ćwiczeniach. Chyba nie uważałeś.
20 lis 22:04
PW: No właśnie − ja się zastanawiam: nic nie opowiadają skąd w ogóle wziął się pomysł na liczbę
i, której kwadrat jest równy −1, która nie istnieje w zbiorze liczb rzeczywistych i
dlatego nazwano ją "jednostką urojoną"? Tak od razu "ciało liczb zespolonych" bez żadnej bajki
historycznej?
20 lis 22:23