Oblicz pole koła wpisanego w deltoid
Baton:

Witam, mam problem z rozwiązaniem tego zadania

Treść zadania: Oblicz pole koła wpisanego w deltoid o polu 42cm
2, którego obwód jest równy
28cm.
Na lekcji Pan profesor podpowiedział nam, żebyśmy spróbowali znaleźć sposób na policzenie pola
jednego z trójkątów, a następnie pole całego deltoida. Zrobiłem tak jak powiedział, ale nie
za bardzo wiem jak dalej ruszyć z tym zadaniem.
| 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC = |
| * |
| d1*d2 = |
| *d1*d2 |
| 2 | | 2 | | 4 | |
| 1 | |
PΔACD = |
| *d1*d2 ⇒ PΔABC = PΔACD |
| 4 | |
Z tego wyliczyłem, że pole deltoida to pole trójkąta * 2, czyli:
| 1 | |
Pdeltoida = 2 * PΔABC = |
| d1d2 |
| 2 | |
Dalej nie mam pojęcia jak to ruszyć, dlatego z góry dziękuję za wszelką pomoc