Oblicz
głupi maciej: Oblicz cosinusy kątów trójkąta, gdy dane są długości jego boków.
5,14,15
z góry dziękuję za pomoc
17 lis 23:56
17 lis 23:58
5-latek: Najpierw sprawdz czy z tych bokow można zbudować trojkat (może być podpucha )
Jeśli tak to go sobie naszkicuj pamietajac o tym z e naprzeciwko wiekszsego boku lezy
większy kąt
i licz z twierdzenia cosinusow
18 lis 00:00
głupi maciej: A mógłby mi ktoś wyjaśnić jak go mam zastosować?
Zacinam się na linijce: 25 = 421−420 * cosα
Jeśli ona wgl jest prawidłowa
18 lis 00:33
Eta:
| | 52+152−142 | |
cosα= |
| =..... |
| | 2*5*15 | |
| | 152+142−52 | |
cosβ= |
| =... |
| | 2*15*14 | |
| | 52+142−152 | |
cosγ= |
| =.... |
| | 2*5*14 | |
i działaj ...........razem z kalkulatorem dacie radę
18 lis 01:22
Qulka: zastosować tak jakbyś miał tam x czyli 25=421− 420x ..a takie chyba umiesz
18 lis 02:07