dzialanie
Malwina: a.lx−2l=6
b.2lx−1l−4=0
c.lx+5l≥4
17 lis 20:27
Janek191:
b) 2 I x − 1 I − 4 = 0 / : 2
I x − 1 I = 2
x − 1 = − 2 lub x −1 = 2
x = − 1 lub x = 3
================
17 lis 20:29
malwina: czy w a wynik bedzie x=3 x=−3?
17 lis 21:03
sushi_gg6397228:
to robisz sprawdzenie dla x=3
|3−2| = 6
|1|= 6
1= 6 nieprawda
17 lis 21:05
17 lis 21:06
Janek191:
a) robimy tak samo jak b) począwszy od II wiersza.
17 lis 21:07
malwina: pomoze kttos?
18 lis 08:27
J: Ix − 2I = 6 ⇔ x − 2 = 6 lub x − 2 = − 6 ... i dokończ
18 lis 08:31
Aga1.: a)x−2=6 lub x−2=−6
dokończ
18 lis 08:32
malwina: x=8 x=−4? a w c ?
18 lis 08:32
J:
⇔ x + 5 ≥ 4 lub x + 5 ≤ − 4
18 lis 08:36
Aga1.: x+5≥4 lub x+5≤−4
18 lis 08:37
malwina: a co ze znakiem ? zmienia sie przy przenoszeniu?
18 lis 08:39
J:
w jakiej jesteś szkole ?
18 lis 08:40
malwina: x≥1 x≤−1
18 lis 08:40
malwina: gimnazjum ale jestem chora i chcialabym na bierzaca byc
18 lis 08:41
Aga1.: x≥4−5 lub x≤−5−4
18 lis 08:42