oblicz granicę ciągów
xxx: b
n= 3n (ln (2n
2−3) − ln (2n
2+1))
mógłby ktoś pomóc? Chociaż jakieś wskazówki.
17 lis 01:04
ICSP: √n + 1 −
√n → ?
| | 2n2 − 3 | |
bn = ln ( |
| )3n − do czego dąży argument logarytmu ? |
| | 2n2 + 1 | |
17 lis 01:10
xxx: e6, tak?
Tylko skąd się wzięło to dzielenie w bn?
17 lis 01:19
17 lis 01:21
xxx: a dobra faktycznie. logarytmu nie zauważyłam na początku. Czyli będzie
lim (ln ((2n2−3) − ln (2n2+1))3n)). I tu się poddaję. Jak to dalej obliczyć?
17 lis 01:34
xxx: dąży do nieskończoności?
17 lis 01:38
ICSP: skumpy się na granicy :
| | 2n2 − 3 | |
limn ( |
| )3n . |
| | 2n2 + 1 | |
17 lis 01:39
xxx: no to
lim (ln e6) = 6 tak?
17 lis 01:42
ICSP: oblicz poprawnie granicę z 1:39 .
17 lis 01:44
xxx: ln (e0) ?
17 lis 01:49
ICSP: e0 = ?
ln(e0) = ?
17 lis 01:50
xxx: ln (e0) = 0
i tak jest dobrze?
17 lis 01:51
ICSP: 
lim b
n = 0
17 lis 01:51
xxx: jeny w końcu. Dzięki wielkie <3
17 lis 01:52
ICSP: zostaje jeszcze a
n
17 lis 01:53
xxx: nie nie, nie dzisiaj
17 lis 01:57
ICSP: W takim razie dobrej nocki życzę
17 lis 01:59
xxx: Dzięki, wzajemnie
17 lis 02:00