Rownania liniowe .
5-latek : Cwiczenie nr 10 .
Rozwiaz podane 3 układy rownan. Uklad nr1 jest oznaczony (ma jedno rozwiązanie ), układ nr 2
jest nieoznaczony ( ma nieskończenie wiele rozwiazan ) Uklad nr 3 jest sprzeczny ( nie ma
rozwiazan )
Sformuj wniosek jak rozpoznać (po rozwiązaniu ) do której kategorii należy dany układ :
1
{x+y+z=6
{2x−y+3z=9
{−x+y+z=4
2)
{x−2y+z=2
{2x+y−3z=3
{4x−3y−z=7
3
{2x+y−z=1
{x−y+z=2
{5x+y−z=3
Dalej co jest w cwiczeniu
W układach ne 2 i nr 3 lewa strona trzeciego równania jest rowna sunie lewej strony
drugiego równania i podwojenia lewej strony równania pierwszego .
Prawa strona trzeciego równania w układzie nr 2 spelnia ten sam warunek , natomiast w
układzie nr 3 nie spelnia .
Tak wiec trzecie równanie nie daje zadnego warunku w ukladzie nr 2 , natomiast w układzie
nr 3 wymaga czegos innego 2*1+2=4≠3
czyli plaszcyzna 5x+y−z=3 jest rownolegla do prostej wyznaczonej przez dwa pierwsze równania
W związku z tym mam najpierw pytanie nr 1 .
To jak w końcu jest z tym rozwiazywaniem bo pisza ze należy rozwiazywac metoda przeciwnych
wspolczynnikow a tu piszse ze jeśli podwoimy np. w układzie b równanie nr 1 to otzrymamy
przy x wspolczynnik 2 taki sam jak w drugim wiec nie ma możliwości odjacia .
16 lis 13:32
5-latek : b− to nr 2
16 lis 13:33
5-latek : I także pytanie nr 2
1)Wiec tak jeśli lewa strona trzeciego równania nie jest rowna sunie lewych stron dwóch
pozostałych i jeśli sumy prawych ston sa nierówne to mamy układ oznaczony ?
2)Jeśli lewa strona trzeciego równania jest rowna sumie lewych stron pozostałych dwóch rownan
i takze sumy prawych stron sa rowna to mamy układ nieoznaczony ?
3) Jeśli lewa strona trzeciego równania jest rowna nsumie dwóch pozostałych i sumy prawych
stron nie sa rowne to mamy układ sprzeczny ?
16 lis 13:45
Qulka: nie piszą że nie można odjąć tylko że Ci wyjdzie sprzeczność i dlatego układ jest sprzeczny
16 lis 13:46
Qulka: nie zawsze jest tak prosto że wystarczy je odjąć czy dodać ..czasem wymaga to innych kombinacji
dlatego najlepiej liczyć wyznaczniki
16 lis 13:47
16 lis 13:48
5-latek : Dzien dobry
Aniu 
Pozdrawiam
Dobrze to już rozumiem .
Natomiast co do rozwiazywania to metoda przeciwnych wspolczynnikow ?
16 lis 13:52
5-latek : Dziekuje CI za to

ja wyznacznik stopnia trzeciego policze np. (metoda sarrusa )
16 lis 13:54
Qulka: spokojnie można metodą przeciwnych współczynników .. tylko gdzieś Ci wyjdzie po drodze albo
fałsz (jak układ sprzeczny) albo tożsamość (jak nieoznaczony)
16 lis 13:56
5-latek : To w takim razie jeszcze mam takie pytanie
Czy w układzie nr3 (który jest sprzeczny ) zawsz wychodzi ze plaszczyzna jest rownolegla do
prostej wyznaczonej przez dwa pozostale równania ?
czy moz etez się zdarzyć ze te dwa rownaia pozostale wyznacza plaszczyzne rownolegla do
trzeciego równania i te płaszczyzny nie będą siena siebie nakladqac ?
16 lis 14:01
Qulka: zależy od układu
16 lis 14:14
5-latek: To teraz zaczne je rozwiazywac . Jak skncze to się zgloszse do Ciebie jeśli będziesz na forum
bo pewnie pojawia się następne pytania (jeśli pozwolisz ?
16 lis 14:15
Qulka: będę dopiero w nocy
16 lis 14:16
5-latek: Nic nie szkodzi , pewnie zdaze do tego czasu policzyć

)
16 lis 14:27
5-latek: Przepiszse ten układ nr 1 żeby nie przewijać
{x+y+z=6
{2x−y+3z=9
{−x+y+z=4 ma być on oznaczony
Wyszlo mi W=−8 , Wx=−8 Wy=16 Wz= −24
to z tego x= 1, y=−2 , z=3
Liczylem recznie i wolframem
Ale cos się nie zgadza bo
x+y+z≠6
16 lis 16:09
Mila:
x+y+ z=6
2x−y+3z=9
−x+y+ z=4
−−−−−−−−−−−−−−−
W=−8
Wx=−8
Wy=−16
Wz=−24
x=1
y=2
z=3
16 lis 16:46
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam
Ten W
y liczyłem chyba ze 3 razy i wychodzi mi 16
|1,1,6|
|2 3 9|
|−1 1 4| =W
y (co zrobiłem zle ?
Ogladalem wiadomości i dlatego teraz odpisuje
16 lis 18:19
Mila:
1 6 1
2 9 3
−1 1 4
Wy=9−18+8+9−12−12=−16
16 lis 21:11
Qulka: zamieniłeś kolumny i dlatego inny znak
16 lis 21:13
Qulka: jak Wy to zamiast y wyrazy wolne w tej kolumnie co był y
16 lis 21:14
5-latek: tak już teraz widze co zrobiłem zle

Trzeba zwrocic na to baczniejsza uwagę
16 lis 22:56