...
Xyz: Wykresy funkcji y=mx−3 I y=(m2−20)x+k sa prostymi rownoleglymi
a.Wyznacz parametr a
b.Wyznacz wartosc parametru k,aby dodatkowo do prostej bedacej wykresem drugiej funkcji nalezal
punkt P(−3,10)
15 lis 21:19
5-latek : A gdzie jest parametr a?
15 lis 21:22
Xyz: Juz sie poprawiam, mialo byc parametr m
15 lis 21:32
15 lis 21:34
Xyz: No to wspolczynnik kierunkowy musi byc taki sam czyli w tym przypadku mx?
15 lis 22:03
5-latek : Rownanie prostej w postaci kierunkowej jest takie
y=ax+b i to wspoczynnik a jest tym wpolczynnikiem kierunkowym czyli to co stoi przy x
czyli dla y=mx−3 współczynnikiem kierunkowym jest m
dla prostej y= (m2−20)x+k współczynnikiem kierunkowym jest m2−20
Skoro maja być takie same to m=m2−20 wiec −m2+m+20=0 (rozwiąż to równanie
15 lis 22:09
Janek191:
a)
m = m2 − 20
m2 − m − 20 = 0
(m − 5)*(m +4) = 0
m = − 4 lub m = 5
===============
b)
y = − 4 x + k P = ( − 3; 10)
więc
10 = −4*(−3) + k
k = 10 − 12 = − 2
=============
16 lis 08:14