zapisz ulamek w postaci nieskaracalnej , wyznacz dziedzine ulamka
Ania: a)x2−16x/x−4 b) x2−1/x3−x
15 lis 16:54
azeta: i gdzie jest problem?
15 lis 16:55
Ania: no nw jak to zrobic XD
15 lis 16:56
Ania: z matmy zawsze bylam noga wiec ..
15 lis 16:57
azeta: na początku polecam zapoznać się ze wzorami skróconego mnożenia, tak czy tak prędzej czy
później trzeba się będzie ich nauczyć. to zrozumiałe, że nie znając wzorów nie jest się w
stanie rozwiązać tego zadania
15 lis 16:58
sushi_gg6397228:
| | licznik | |
najpierw zapisz to ładnie |
| |
| | mianownik | |
15 lis 16:59
Ania : pomoze ktos ,czy nie ?
15 lis 17:01
sushi_gg6397228:
co napisałem o 16.59 najpierw czytelny zapis
15 lis 17:03
Ania : x2−16x
−−−−−−−−−
x−4
15 lis 17:08
Ania : i co daleje

ahahah nie wiem jak zrobic ta prosta linie xd
15 lis 17:08
sushi_gg6397228:
z boku masz ściągę jak sie robi ułamki
obstawiam ze w liczniku powinno być X2 − 16
15 lis 17:09
Ania : nie mam x2−16x
15 lis 17:10
Ania : tzn x
2 −16x
15 lis 17:10
sushi_gg6397228:
to go nie skrócisz , nic z nim zrobić nie możesz
15 lis 17:12
15 lis 17:14
sushi_gg6397228:
a) dziedzine umiesz policzyć ?
15 lis 17:15
Ania : nie umiem xd
15 lis 17:15
Ania : ajkbym umiala to bym tu nie pisala
15 lis 17:16
Ania : jakbym*
15 lis 17:16
15 lis 17:17
sushi_gg6397228:
jaka wyszła dziedzina w a)
15 lis 17:22
A: x−4 nie moze byc rowne 0, więc D to R/{4}
15 lis 17:25
sushi_gg6397228:
x−4≠ 0 wiec x ∊ R − {4}
przyciski masz nad ekranem do pisania
sprawdz czy dobrze przepisano licznik; bo jezeli jest tak jak podałaś dwukrotnie, to nic nie
skrócisz
15 lis 17:29
A: dobrze wszystko przepisalam
15 lis 17:46
sushi_gg6397228:
to robisz b)
15 lis 17:46
A: sushigg6397228 lubisz zadania z geometrii? Mam pewnie z cięciwą i udowadnianiem
15 lis 17:48
Ania: | | x2−1 | | (x1(x+1) | | x+1 | |
czy b bedzie tak B ) |
| = |
| = |
| |
| | x22−x | | x(x−1) | | x | |
Df = xeR−{0}

?
15 lis 18:04
sushi_gg6397228:
tam było co innego w mianowniku
15 lis 18:09
Ania: jprdl xd
15 lis 18:25
A: x2−1 x2−1 1
−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−− = −−−−−−−
x3−x x(x2−1) x
15 lis 18:27
A: z x3−x wyciagasz x przez nawias i zostaje ci x2 −1, czyli to samo co w liczniku, wiec licznik
przez mianownik mozesz skrocic i zostanie ci 1/x
15 lis 18:28
A: czyli Df ∊ R / {0}
15 lis 18:28
A: rozumiesz?
15 lis 18:32