równania zespolone
lz: W przykładzie
z
2=5−12i wyznaczyłem:
t
1=−9
t
2=4
I prawdę mówiąc, nie wiem co dalej zrobić.. bo te t, to jest b, prawda? Głupieje bo mam 2, b i
jedno a...
15 lis 13:23
ICSP: ?
15 lis 13:24
:): masz znaleźć z takie, że z2=5−12i?
15 lis 13:24
J:
(x + iy)2 = 5 − 12i ⇔ x2 + 2xyi − y2 = 5 − 12i ⇒ x2 − y2 = 5 i 2xy = 12
15 lis 13:25
lz: no tak, i wziąłem zmienną pomocniczą t=b2.
15 lis 13:25
ICSP: Nie zamierzam się domyślać czym jest a , b oraz t oraz jak są określone (na jakim zbiorze)
15 lis 13:26
lz: @icsp, ale co mam Ci napisać? Mam do rozwiązania równanie liczb zespolonych i tyle.
15 lis 13:28
ZKS:
(3 − 2i)2 = 9 − 12i + 4i2 = 9 − 4 −12i = 5 − 12i
15 lis 13:31
J:
a do czego Ci potrebna zmienna pomocnicza ?
15 lis 13:31
lz: Żeby policzyć. Znaczy się tak na zajęciach liczymy, jak znacie lepsze i szybsze sposoby chętnie
skorzystam.
15 lis 13:33
J:
masz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi ...
wyliczasz jedną z równania i wstawiasz do drugiego
15 lis 13:35
ZKS:
| | 1 | |
√x ± iy = ± |
| (√|z| + x ± i√|z| − x) |
| | √2 | |
15 lis 13:38
J:
albo ... trzeba mieć spostrzegawczość jak
ICSP
15 lis 13:39
lz: No przecież piszę od samego początku, że tak zrobiłem? Mam taki układ równań:
a
2 − b
2 = 5
2ab = −12
b
4+5b
2−36=0
t=b
2 − korzystam ze zmiennej pomocniczej
t
1=−9
t
2=4
| | −6 | |
Rozumiem, że t1 i t2 to b, więc postawiam do a= |
| |
| | b | |
15 lis 13:41
ICSP: Do jakiego zbioru liczb należą a i b ?
15 lis 13:51
lz: Zbiór liczb zespolonych. Znaczy doczytałem, że po wyznaczeniu t1 i t2 trzeba podstawić to pod
t=b2. Otrzymałem, że b= −2 lub 2, oraz że b=−3 lub 3. Nie wiem tylko jak zapisać ten wynik w
postaci algebraicznej.
15 lis 13:53
ICSP: Nie należą do zbioru liczb zespolonych.
15 lis 13:56
lz: Nie wiem o co Ci chodzi.
15 lis 14:28
ZKS:
Według Ciebie a oraz b należą do zbioru liczb zespolonych?
15 lis 14:35
:): formalnie są zespolone

(to, ze ich część urojona =0 to druga sprawa..

)
15 lis 14:37
ZKS:
Liczby a oraz b mają należeć do zbioru liczb rzeczywistych.
Liczba postaci z = a + bi jest liczbą zespoloną, gdzie a oraz b należą do zbioru liczb
rzeczywistych.
15 lis 14:54
15 lis 16:55