rownania - liczby zespolone
lz: rownania − liczby zespolone
\Wybaczcie, że nie napisze tego w tym systemie, ale za dużo czasu bym stracił.
http://prntscr.com/92o3tn − wyszedł mi inny wynik niż powinien i nie wiem dlaczego. Mógłby mi ktoś powiedzieć co i
jak robię źle?
14 lis 16:15
ICSP: skąd wiesz, ze a2 + b2 = √0 + 1 ?
Myślałem, że jest to troszkę bardziej rozbudowane :
a2 + b2 = √ (a2 − b2)2 + 4(ab)2
14 lis 16:17
Janek191:
Jakie było równanie ?
14 lis 16:17
ICSP: a2 − b2 = 0
a2 + b2 = 1
jakim cudem po dodaniu tych dwóch równań dostałeś :
2a2 = 2
?
14 lis 16:19
ICSP: i trzecie pytanie :
a2 − b2 = 0
a2 = b2
a = b v a = −b
czy nie prościej ?
14 lis 16:19
lz: Może zacznę od początku. Równanie to:
z2=i
Trzecie dodatkowe równanie to suma części rzeczywistej i urojonej (jak widać), która równa się
modułowi liczby znajdującej się po prawej stronie równania.
Równanie przed uporządkowaniem wygląda tak: a2+2abi−b2=i
14 lis 16:35
lz: | | 1 | |
Zrobiłem tak jak ICSP zasugerował i wyszło, że b=√ |
| |
| | 2 | |
14 lis 16:42
14 lis 16:45
lz: | | 1 | |
Możesz powiedzieć jak Ci to wyszło? Mi wychodzi, że b2= |
| , prawda? Następnie obustronnie |
| | 2 | |
pierwiastkujemy?
14 lis 16:59
ICSP: √b2 = |b|
14 lis 17:00
lz: Nadal nie potrafię zrozumieć takiej błahostki..

To, że
√b2 = b to wiem, ale skąd wziął
14 lis 17:04
ICSP: | | 1 | | √1 | | 1 | |
|b| = √ |
| = |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
14 lis 17:05
Mila:
z
2=i
z=
√i
|i|=1
| | π2+2kπ | | π2+2kπ | |
zk=1*cos( |
| )+i sin ( |
| )), k=0,1 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=cos |
| +i sin |
| = |
| +i* |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √2 | | √2 | |
z1=cos |
| +i sin |
| =− |
| −i* |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
14 lis 17:07
lz: | | a | | √a | |
fakt, bo √ |
| = |
| − dobra rozumem |
| | b | | √b | |
@Mila, a to widzę dużo szybszy sposób.. pytanie tylko skąd wzięłaś/eś wartość φ?
14 lis 17:19
14 lis 17:24
lz: Okey, poradziłem sobie w inny sposób.. Po prostu policzyłem moduł z √i. Pytanie tylko, czy
przy każdym równaniu mogę tak zrobić?
14 lis 17:25
Mila:
Zależy jakie masz równanie.
Wpisz.
14 lis 17:28
lz: Mam np. z2=5−12i i tutaj nie da rady z tego co próbuję.
14 lis 17:29
Mila:
Tak, trudno wyznaczyć argument.
Tu inaczej działamy.
Próbujemy odgadnąć, czy 5−12i jest może kwadratem jakiejś łatwej różnicy.
(2−3i)2=4−12i− 9 nie zgadza sie
(3−2i)2=9−12i−4=5−12i zgadza się.
z2=(3−2i)2
z=3−2i lub z=−3+2i
II sposób
(x+iy)2=5−12i
14 lis 17:53
lz: czyli z Twojego sposobu możemy skorzystać tylko wtedy, kiedy lewą jak i prawą stronę można
spierwiastkować, czy jak to inaczej sobie wytłumaczyć?
14 lis 17:58
Mila:
I jeśli możesz łatwo wyznaczyć argument dla którego policzysz wartości cosinusów i sinusów.
14 lis 18:02