Najmniejsza wartość funkcji.
grumpycat: | | x2 + 2x −1 | |
Znajdź wartość najmniejszą funkcji f(x)= |
| . Nie mam pojęcia, jak |
| | x2 + 2x + 4 | |
się do tego zabrać. Ktoś ma pomysł?
14 lis 22:27
sushi_gg6397228:
rozbij na dwa ułamki
14 lis 22:28
grumpycat: Jakie ułamki?
14 lis 22:29
sushi_gg6397228:
(x2+2x+4 )− 5
tak zapisz licznik
14 lis 22:32
Qulka:
| x2 + 2x +4 − 5 | | x2 + 2x +4 | | −5 | |
| = |
| + |
| |
| x2 + 2x +4 | | x2 + 2x +4 | | x2 + 2x +4 | |
14 lis 22:34
grumpycat: Nadal nie rozumiem, co mi to da..?
14 lis 22:34
Tadeusz:
14 lis 22:34
grumpycat: | | −5 | |
Czyli f(x)= |
| +1. I co dalej...? |
| | x2 + 2x +4 | |
14 lis 22:37
Qulka: pierwszy ułamek to 1 więc stałe, więc funkcja jest najmniejsza jak ten drugi jest największy
(bo jest na minusie) .... a ten drugi jest największy jak mianownik ma najmniejszy
14 lis 22:38
grumpycat: A mianownik jest najmniejszy, gdy..?
14 lis 22:39
14 lis 22:41
grumpycat: Policzyłem wierzchołek funkcji z mianownika i wyszło mi W=(−1, 3). Czyli najmniejsza wartość
tej funkcji to 3?
14 lis 22:46
Qulka: najmniejsza wartość mianownika to 3 a funkcji to 1−5/3 =..
14 lis 22:48
14 lis 22:50
Qulka: tak
14 lis 22:58
grumpycat: Dzięki wielkie
14 lis 22:59