Wyznacz współczynniki wielomianu i rozwiąż w(x)<=0
Tod: hej, potrzebuję pomocy z zadankiem, bo się trochę zawiesiłem.
Dany jest wielomian w(x) = 2x4 − ax3 − bx2 − cx + 3. Wyznacz współczynniki tego wielomianu
wiedząc, że c, a, b są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o ilorazie q = 3, liczba
−1 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Rozwiąż w(x) ≤ 0.
Póki co doszedłem do:
a=3
b=9
c=1
d=1
w(x)=2x4−3x3−9x2−x+3
Dzielę przez x+1, otrzymuję:
(2x4−3x3−9x2−x+3):(x+1)=2x3−5x2−4x+3
I teraz rozwiązuję nierówność:
2x3−5x2−4x+3≤0 ?
Jeśli tak, to prosiłbym o pomoc w jej rozwiązaniu.
14 lis 20:49
Pomocny: Proponuje tabelke hornera!
14 lis 20:50
14 lis 20:55
Tod: Nadal nie mam pojęcia jak rozwiązać tą nierówność. Nie mogę pogrupować drugiego nawiasu.
14 lis 21:07
ICSP: Dałem ci w linku metodę szukania pierwiastków.
Znajdź jeden i podziel.
14 lis 21:11
Tod: Sprawdziłby ktoś czy dobrze rozwiązałem?
W(3)=0, więc
(2x3−5x2−4x+3):(x−3)=2x2+x−1
Nierówność:
(x+1)(x−3)(2x2+x−1)≤0
x=−1 p.podw lub x = 1/2 lub x=3
Zaznaczam na osi x i odczytuję rozwiązanie:
x∊<1/2;3>
Nie namąciłem gdzieś po drodze?
14 lis 21:33
Tod: I czy rozwiązanie nie powinno być w sumie z punktem {−1}?
14 lis 21:35
14 lis 21:49
Tod: Tak jak myślałem, w sumie z −1.
Dzięki za pomoc w rozwiązaniu zadania
14 lis 21:57