Trzeba obliczyć
ktosiek: Proszę o wytłumaczenie
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +⋯+ |
| |
| 2√1+1√2 | | 3√2+2√3 | | 4√3+3√4 | | (n+1)√n+n√n+1 | |
14 lis 09:37
14 lis 09:49
ktosiek: | 1 | | (n+1)√n−n√n+1 | |
| = |
| = |
| (n+1)√n+n√n+1 | | (n+1)2√n2−n2(n+1) | |
| | (n+1)√n−n√n+1 | |
|
| dobrze jak na razie? |
| | (n2+2n+1)n−n3+n2 | |
14 lis 09:58
sushi_gg6397228:
na dole nie wymnażaj, tylko wyciagnij przed nawias
(n+1)2 √n2 − n2 (n+1) = (n+1)n *[ (n+1)−n]= (n+1)*n
policz najpierw dla paru pierwszych ułamków z liczbami, aby zobaczyć co się skróci
14 lis 10:02
ktosiek: (n+1)n *[ (n+1)−n]= (n+1)*n to jest to samo co to : (n+1)2 √n2 − n2 (n+1)
14 lis 10:07
sushi_gg6397228:
czytelniejszy zapis i od razu postac iloczynowa, a u Ciebie potem łatwo o pomyłkę
licz jedno zadanie od pocatku do konca, a nie trzy czy cztery na raz
14 lis 10:10
gwiazdka23: ale to (n+1)*n to jest mianownik tego ulamka tak? jeszcze musze to policzyc z licznikiem?
14 lis 10:13
sushi_gg6397228:
dlatego napisałem rozpisz najpierw poczatkowe ułamki i zobaczysz co się bedzie skracać
14 lis 10:18
gwiazdka23: w tym 1 ulamku wyjdzie 0
14 lis 10:26
gwiazdka23: niee przepraszam zle
14 lis 10:27
gwiazdka23: | | 2−√2 | |
w tym 1 ulamku wyjdzie |
| |
| | 2 | |
14 lis 10:28
gwiazdka23: | | 3√2−2√3 | |
w 2 ulamku wyjdzie |
| |
| | 6 | |
14 lis 10:31
sushi_gg6397228:
teraz rozbijasz na dwa ułamki
| 2−√2 | | 3√2 − 2√3 | | 4√3 − 3√4 | |
| + |
| + |
| +... |
| 2 | | 6 | | 12 | |
| | √2 | | √2 | | √3 | | √3 | | √4 | |
= (1− |
| ) + ( |
| − |
| ) + ( |
| − |
| ) + |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | |
| | √4 | | √5 | | √n | | √n+1 | |
( |
| − |
| ) + ... + ( |
| − |
| ) =... |
| | 4 | | 5 | | n | | n+1 | |
14 lis 11:03
gwiazdka23: | | √n+1 | |
i to sie rowna 1− |
| ? |
| | n+1 | |
14 lis 12:43
sushi_gg6397228:
tak
14 lis 20:24