oblicz
gwiazdka23: wytlumaczy ktośjak to mam zrobic?
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| +⋯+ |
| |
| √0+√1 | | √1+√3 | | √3+√4 | | √4+√5 | | √n−1+√n | |
13 lis 23:03
:): Ja nie wiem ludzie..po co wy idziecie na te studia..
13 lis 23:04
:): | 1 | | 1 | | √n+1−√n | |
| = |
| = |
| =√n+1−√n |
| √n+√n+1 | | √n+1+√n | | (n+1)−n | |
Co się stało? (a−b)(a+b)=a
2−b
2
Rozpisuj i patrz jak sie upraszcza
13 lis 23:06
gwiazdka23: ale co mam rozpisac?
13 lis 23:15
Qulka: każdy ułamek
13 lis 23:16
gwiazdka23: czyli te 4 ulamki? moglby ktos zrobic jeden?
13 lis 23:18
Qulka: i znów Ci się poskracają jak to zadanie o 21 co robiłaś
13 lis 23:18
Qulka: wstaw do tego przykładu co masz wyżej n=4 i przemyśl
13 lis 23:20
gwiazdka23: ale jak ja to mam obliczyc jak to jest do nieskonczonoci.. i po co to z tymi n?
13 lis 23:22
:): | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| =(√2−√1)+(√3−√2)+(√4−√3)=√4−√1 |
| √1+√2 | | √2+√3 | | √3+√4 | |
widzisz co sie dzieje...
13 lis 23:22
:): nie masz tego liczyć do nieskończonosci tylko do n

!
13 lis 23:23
gwiazdka23: aha czyli mam napiac ze to rowna sie √4−√1 tak?
13 lis 23:24
:): Qulka prosze cie skoncz ten wątek..
13 lis 23:26
Qulka: nie... popatrz uważnie ..albo wyśpij się bo wcześniej poszło Ci całkiem zgrabnie uogólnianie
13 lis 23:26
gwiazdka23: kurcze..
z tych 4 pierwszych wynik to jest √4−√1 ... ale to sie dalej tak ciagnie ... wiec jak mam to
napisac?
13 lis 23:30
13 lis 23:31
Qulka: czy zauważyłaś regułę o której nam napisałaś

a tu jest podobnie
13 lis 23:32
gwiazdka23: nie przepraszzam z tcyh 4 to jest pierwsiatek z 5
13 lis 23:33
gwiazdka23: no tak byla regula,a le to do jakiegos miejsca musialam robic tu tez wszystkie sie skroci
zostanie 0 no i jakas ta ostatnia co bedzie liczba
13 lis 23:35
Qulka: brakuje Ci tam jednego ułamka po drodze .. ale z takich pierwszych pięciu będzie √5
13 lis 23:36
Qulka: no właśnie...więc co zostanie na końcu
13 lis 23:37
gwiazdka23: no a co dalej ?
13 lis 23:37
gwiazdka23: √n?XD
13 lis 23:38
Qulka: a jaką masz w ostatnim ułamku
13 lis 23:38
Qulka: bingoo
13 lis 23:38
gwiazdka23: a jak ja to mam wszystko zapisac? tylko to przepisac i = n ? czy hm jak?
13 lis 23:40
Qulka: uprościć te kilka pierwszych jak o 23:22 potem "..." potem ostatnie jak o 23:06 = √n−0=√n
13 lis 23:43
gwiazdka23: ale chwila............ to co napisane o 23.06 przeciez w moim dzialaniu jest n−1 a tam '

:'
napisal/a n+1, dlaczego ?
14 lis 00:03
:): I jeszcze podał jakieś a i b, a przecież ty nie masz żadnego a,b...

/
14 lis 00:22
Qulka: dwie kolejne to albo n i n+1 albo n−1 i n obojętne ..
14 lis 00:23
gwiazdka23: ale jak napiszę √n−1 to wyjdzie mi −√n−1 + √n
14 lis 09:27
gwiazdka23: prosze o wyjasnienie:(
14 lis 09:33
sushi_gg6397228:
znowu jęczysz,
zapisz od poczatku
14 lis 09:49
ktosiek: '

: " zapisal/a:
| 1 | | 1 | |
| a ja tam mam w tym przykladzie |
| |
| √n+√n+1 | | √n+√n−1 | |
14 lis 10:01
sushi_gg6397228:
liczy sie tak samo
14 lis 10:04
gwiazdka23: jak licze to z tym √n−1 to wychodzi my wynik −√n−1+√n
14 lis 10:09
sushi_gg6397228:
co mowilem o znakach ?
pisz wieksza liczba + mniejsza liczba i nie bedzie minusów
| 1 | | √n − √n−1 | |
| = |
| = √n − √n−1 |
| √n + √n−1 | | n− (n−1) | |
zapisz dla kazdego ułamka co wyjdzie i zapisz obliczenia dla przedostatniego ułamka
14 lis 10:15
gwiazdka23: to wszystko wyjdzie
√n ?
14 lis 10:20
sushi_gg6397228:
nie licze, zapisz swoje obliczenia
14 lis 10:23
gwiazdka23: no bo to sie wszystko skoric i zostanie − √0+√n=√n , bo nawet te √n−1 to sie skroci z
wczesniejsza liczbą
14 lis 10:25
sushi_gg6397228:
do szkoły musisz dać rozwiazanie, a jak wpiszesz ostania liczbe to nauczyciel nie uzna tego
14 lis 10:31
gwiazdka23: to jak to mam zapisac?
14 lis 10:32
sushi_gg6397228:
wiem, że bedzie √n
14 lis 10:32
sushi_gg6397228:
najpierw porzadnie przyklad, bo brakuje jednego ułamka oraz jest taki dziwny
14 lis 10:33
gwiazdka23: no to jest √3−√1
14 lis 10:36
sushi_gg6397228:
dupa, przeciez nie ma takiego ułamka w tym zadaniu, napisałaś przykład z błędem
| | 1 | |
masz |
| ostatni ułamek |
| | √n−1− √n | |
teraz podstawiamy
n= 1
n=2
n=3
n=4
n=5
n=6
14 lis 10:39
gwiazdka23: który przyklad napisalam z blędem?
14 lis 12:34
gwiazdka23: no to zawsze bd np
i tak dalej
14 lis 12:40
sushi_gg6397228:
masz to zapisać porzadnie w jednej linijce dla pierwszych pieciu ułamków
14 lis 20:25