trygonometria katy
EndL: szybkie pytanie, czy tak to się wykonuje?
oblicz sin, cos, tg, ctg z π/6
π/6 = 30 stopni
sin(sin60−cos30)= sin60*cos30 − cos60*sin30 = √3/2 *√3/2 − 1/2 *1/2 = 3/4−1/4 = 2/4
cos z jedynki trygonomicznej
tg z sin/cos
ctg cos/sin
13 lis 08:17
J:
co to jest: sin(sin60 − cos30) ?
13 lis 08:22
EndL: ze wzoru sin(α−β)= sinα*cosβ − cosα*sinβ
już widzę źle zapisałem, powinno być bez sin i cos w nawiasie i sin30 stopni przed, zgadza się?
13 lis 08:31
5-latek: Przeciez dla kąta 30 stopni to powinieneś znac na pamięć (nawet z gimnzajun
13 lis 08:37
13 lis 08:39
daras:
13 lis 09:36