Rozwiaż nierowność
ada: a) x3 −9x2 +23x−15<0
b) 4x3 −7x+3>0
c) x3 −4x2 + x +6 ≤0
d) x3 +x − 2 <0
12 lis 17:43
GIGANT: kombinuj z pierwiastkami, dzieleniem wielomianów itp
12 lis 17:55
GIGANT: Dla przykładu c) bo jest najprościej

−1 jest pierwiastkiem gdyż po podstawieniu zeruje się.
(−1)
3 − 4 * (−1)
2 + ( − 1 ) + 6 = −1 − 4 − 1 + 6 = 0
Czyli z tego taki wniosek, że możemy wielomian przez ( x + 1 ) podzielić
12 lis 18:00
ada: W jaki sposób najszybciej zgadnąć pierwiastek? Obliczyłam przykład c) i a) ( biorąc pierwiastek
3 ).
A z b) i d) nadal mam problem.
b) rozkładam do postaci 4x3 −4x−3x+3>0
d) rozkładam do postaci x3 −2x −x −2 <0
Ale nie wiem co dalej.
12 lis 18:24
GIGANT: https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html tutaj masz wszystko fajnie opisane wraz z przykładami

Rozkładać wielomiany możesz gdy chcesz pogrupować wyrazy, do tego trzeba trochę wprawy więc ja
Ci w tym nie pomogę, ale znajdą się tacy, co to ładnie rozdzielą i rozwiążą

Jeżeli zostaniemy przy 'naszym' sposobie, to np. dla podpunktu d) pierwiastkiem jest 1 ( bo 1
3
+ 1 − 2 = 1 + 1 − 2 = 0 ) czyli dzielimy przez ( x − 1 )
Ważna sprawa, aby przy dzieleniu
zapisać wszystkie potęgi czyli jeżeli chciałbym go podzielić to zapiszemy go tak:
(x
3 + 0x
2 + x − 2 ) : (x − 1) = ....................
Tak jest poprawnie i byka nie zrobisz
12 lis 18:38
ada: Mam już.
Został mi przykład b) 4x
3 − 7x +3 >0
Doszłam do tego że 1 jest pierwiastkiem bo 4−7+3=0
Podzieliłam przez x−1. Wyszło (x−1)(4x
4 +4x −3) policzyłam deltę i nie zgadza mi się wynik z
odpowiedziami.
We wszystkich przykładach się zgadzało a tutaj chyba znowu popełniłam gdzieś błąd.
Taka ostatnia prośba
12 lis 18:50
ada: wynik jest x należy (−3/2 ; 1/2) ∪ (1 ; + ∞)
i to (1 ; + ∞) się zgadza nawet jak robiłam innymi sposobami
a do tego (−3/2 ; 1/2) nie mogę dotrzeć
12 lis 18:52
GIGANT: a co zrobiłaś z 4x4 + 4x − 3 ? Wydaje mi się, że tutaj też trzeba będzie poszukać tych
dzielników...
12 lis 18:55
ada: Pomyliłam się tu u góry. Wyszło mi (x−1)(4x2 +4x −3)
i z tego drugiego nawiasu liczyłam delte ,biorąc a−4 b=4 i c= −3
x1 wyszło mi 0
a x2 wyszło −1
12 lis 19:00
GIGANT: | | −3 | | 1 | |
No i powinno Ci dobrze wyjść, mi wyszło x1 = |
| v x2 = |
| ;> Spróbuj jeszcze raz |
| | 2 | | 2 | |
policzyć Δ
12 lis 19:05
ada: dzięki śliczne, same głupie błędy mi się pojawiały chyba wystarczy na dzisiaj liczenia.
dziekuje raz jeszcze
12 lis 19:11
GIGANT: Spoko loko
12 lis 19:14