Ad granicjum bororum
Przemysław: Proszę o sprawdzenie:
szukam granicy:
n=ctgy
n→−>
∞⇒y→0
wystarczy zbadać granicę:
| | cosy+siny | | y | |
(ctgy+1)*y= |
| *y=(cosy+siny)* |
| |
| | siny | | siny | |
| | siny | |
WIEMY, że |
| →1, dla y→0, więc: |
| | y | |
czyli:
| | y | |
(cosy+siny)* |
| →(1+0)*1=1 |
| | siny | |
11 lis 23:10
zombi: Wykorzystaj fakt, być może nie znałeś.
| arctgx | |
| → 1, przy x→0  |
| x | |
11 lis 23:16
Przemysław: No słyszałem o tym, ale w sumie to nie wiem, czemu tak jest.
A gdyby tego użyć to mamy:
| | arctg 1n | | 1 | | 1 | | arctg 1n | |
...=(n+1)2* |
| * |
| =(n+2+ |
| )* |
| →∞ |
| | 1n | | n | | n | | 1n | |
i wychodzi inaczej niż to co robiłem, więc nie wiem, gdzie tam mam błąd.
11 lis 23:19
Godzio:
Dlaczego tak jest, ano dlatego:
Niech arctgx = t ⇒ tg(t) = x
Otrzymujemy:
| t | | 1 | |
| = |
| , a to już chyba znamy przy t→0 |
| tg(t) | | | |
12 lis 00:02
Godzio:
Co do Twojego pierwszego rozwiązania, zapomniałeś o kwadracie po podstawieniu
12 lis 00:03
Przemysław: OK, dziękuję bardzo
12 lis 00:09
12 lis 00:11