Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru M
nervovy: Witam proszę o wytłumaczenie tych 3 przykładów,bardzo zależy mi żeby zrozumieć temat.
a)|x
2−4x+3|=m
b)x
2+4*|x|+3=m
c)|x
2−4|=m
2+3
Tak odchodząc od tematu parametru byłbym również wdzięczny za pomoc w tym jednym przykładzie
jeszcze :
a)f(x)=|x
2−1|+x
2
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi
11 lis 19:26
Mila:

1)
a)
♦f(x)=|x
2−4x+3|
Szkicujemy wykres funkcji : y=x
2−4x+3
f(2)=4−4*2+3=−1
(2,−1) współrzędne wierzchołka paraboli
Δ= 16−12=4
x
1=1 lub x
2=3
♦ Szkicujemy wykres f(x)=|x
2−4x+3|
♦ Liczba rozwiązań równania :
|x
2−4x+3| =m
Patrzysz w ilu punktach prosta (pozioma) przecina wykres f(x) (różowy).
1
o Dla m<0 brak rozwiązań
2
o m=0 dwa rozwiązania
3
o m∊(0,1) cztery rozwiązania
4
o m>1 dwa rozwiązania.
==================
11 lis 22:23
11 lis 22:30
Mila:

b)x
2+4*|x|+3=m
g(x)=x
2+4x+3
x
w=−2
y
w=−1
x
1=−1 lub x
2=−3
♦szkicujemy wykres f(x) dla i "odbijamy" względem OY, to co leży po prawej stronie OY,
resztę pomijamy⇒otrzymujemy wykres:
f(x)=x
2+4*|x|+3
f(0)=3
♦Liczba rozwiązań równania
x
2+4*|x|+3=m
m<3 brak rozwiązań
m=3 jedno rozwiązanie
m>3 dwa rozwiązania
11 lis 22:39
5-latek: Ale mu zalezalo
11 lis 22:39
Mila:
Poszedł spać.
11 lis 22:45
5-latek: WItam Cie
Milu
11 lis 22:48
nervovy: JEJUUUUU Dziękujeee myślałęm że nikt nie odpisał dlatego zrobiłem nowy post i tego nie
sprawdzałem naprawdę Dziękujeee i tak zależało mi jak tylko jutro wróce do domu to siadam do
rozwiązywania przykładów
11 lis 23:25