| 3√x2 − 23√x + 1 | ||
limx→1 | ||
| (x−1)2 |
| ln(3+x3) | ||
limx→0 | ||
| x |
| ln (1+a) | |
−−>1, gdy a −−>0 | |
| a |
| 3 | 1 | 1 | ||||
= lim | * | = | ||||
| 3+x | 3 | 3 |
| 0 | ||
sushi ... masz [ | ] | |
| 0 |
| 0 | ||
wiem o tym że obie granice są [ | ] ale przed de Hospital'em niech sobie porobi inaczej | |
| 0 |
| (3√x−1)2 | ||
ok to w pierwszym mam | ale co z tym dalej zrobic? wlasnie tego nie | |
| (x−1)2 |
| ln(1+x) | ||
Trzeba znać taką granice limx→0 | =1 | |
| x |
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
= | = | * | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| x | x |
| x |
| 1 | 1 | |||||||||||||
= | * | →1* | |||||||||||||
| 3 | 3 |