wektor
RJS:
Mam pytanie
mają funkcję y=−arctg(|x|+1)
czemu robiąc translacje o wektor [1,0]
a potem odbijam na prawą stronę wykres podstawowy a nie ten przesuniety o wektor ?
11 lis 12:54
11 lis 12:59
wmboczek: bo masz f. podstawową f(x)=arctgx
f(x−p)+q najpierw f potem wektor [p,q]
11 lis 13:02
Kacper:
1. y=arctgx
2. y=arctg(x+1)
3. y=arctg(|x|+1)
4. y=−arctg(|x|+1)
11 lis 13:08
Mila:
1) Dlaczego chcesz przesuwać o wektor [1,0], masz przesunąć wykres o wektor [−1,0].
Tam masz odbity względem OY wykres (niebieski) funkcji y=arctg(x+1)
2) Masz daną f(x)=arctg(x) po translacji o wektor [−1,0] otrzymasz wykres funkcji o wzorze
f(x−(−1))=f(x+1)=arctg(x+1)
dalej odbicie względem OY , co daje wzór
f(|x|)=arctg(|x|+1)
3) Po translacji o wektor [1,0] masz wzór :
f(x−1)=arctg(x−1)
11 lis 15:52