kolos
RJS:
Pomoże ktoś z rysowaniem wykresów funkcji ?
9 lis 19:25
RJS:
y=arctg(1−|2+|x||) ?
9 lis 19:27
ICSP: y = arctg(−|x| − 1) = −arctg(|x| + 1)
i rysuj.
9 lis 19:46
RJS:
a gdzie podziała się ta 2 ?
9 lis 20:25
Mila:

1)
g(x)=arctg(x) translacja o wektor [−1,0]⇒otrzymujesz wykres funkcji:
2)
p(x)=arctg(x+1) symetria względem OY tej części wykresu co znajduje się poprawej
stronie OY⇒
3)
h(x)=arctg(|x|+1)
symetria względem OX⇒
f(x)=−arctg(|x|+1)
9 lis 20:28
RJS:
Wow, dziękuję o takie coś mi chodziło !

Mam jeszcze kilka zadań, pomożesz ?
9 lis 20:34
RJS:
Jak narysować taką funkcję
D=R\{−3,3}
Ale bez programu
9 lis 21:08
Mila:
Badanie przebiegu zmienności funkcji, a potem szkicujesz wykorzystując charakterystyczne
punkty i monotoniczność w przedziałach.
9 lis 21:11
RJS:
Milu będziesz w środę rano na forum ? Bo chciałbym poćwiczyć do kolokwium jeszcze.
9 lis 21:13
Mila:
D:
2−x≥0 i x≠3 i x≠−3
2≥x
⇔D=(−
∞,−3)∪(−3,2>
1) m. zerowe funkcji
√2−x=0⇔x=2
2) granice na krańcach dziedziny:
| | √2−x | | 1 | |
lim x→−3− |
| =[ |
| ]=∞ |
| | x2−9 | | 0+ | |
| | √2−x | | 1 | |
lim x→−3+ |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | x2−9 | | 0− | |
3) Asymptoty
y=0 − asymptota pozioma
x=−3 asymptota pionowa.
4) monotoniczność
f'(x) licz dalej sam, a potem szkicuj w zeszycie
9 lis 21:27
Mila:
Ćwicz wieczorami, w środę będę wieczorem , rano mam gości.
9 lis 21:29
RJS:
Mam podane przykłady, zaraz się za nie zabieram. !
9 lis 21:31
Mila:
Skończ ten wykres z 21:08 to dość wdzięczna funkcja.
9 lis 21:37
RJS:
Ten już mam na kartce, nie chcę generować tutaj bo nie nauczę się nigdy.
Problem mam teraz
y=|x+1|−√x2+3x+2
Bo jak policzyć z tego granice ?
9 lis 21:44
Mila: D=(−
∞,−2)∪(−1,
∞)
Nie ma problemu w (−2) i (−1)
Z wartością bezwzględną możesz rozpisać, albo tak:
| | (|x+1|+√x2+3x+2) | |
limx→∞U{(|x+1|−√x2+3x+2)* |
| = |
| | (|x+1|+√x2+3x+2) | |
| | (|x+1|2−x2−3x−2 | |
=limx→∞ |
| = |
| | (|x+1|+√x2+3x+2) | |
| | x2+2x+1−x2−3x−2 | |
=limx→∞{ |
| = korzystamy z: |x+1|=−x−1 dla x<−1, |
| | (|x+1|+√x2+3x+2) | |
|x|=−x dla x<0
| | −x−2 | | 1 | |
=limx→∞{ |
| = |
| |
| | (−x−1−x√1+(3/x)+2/x) | | 2 | |
Pamiętaj, że
√x2=|x|
9 lis 22:16