wyznaczyć wzór funkcji odwrotnej
xyz:
11 lis 12:35
Dziadek Mróz:
| | 1 | | 1 | | ex + e−x | |
g(x) = |
| = |
| = |
| |
| | f(x) | | | | ex − e−x | |
11 lis 12:44
J:
to jest Dziadku odwrotność funkcji, a nie funkcja odwrotna
11 lis 12:51
ICSP: f(x) = tgh(x)
| | 1 | | 1 + x | |
f−1 = artgh(x) = |
| ln |
| |
| | 2 | | 1 − x | |
11 lis 13:37
J:
Witaj
ICSP ... chyba da się dojść do tej postaci bez tgh(x) , ale liczenie jest żmudne
11 lis 13:39
11 lis 13:41
:): Nie tak źle
y(e
2x+1)=e
2x−1
ye
2x−e
2x=−1−y
e
2x(y−1)=−1−y
11 lis 13:42
J:
no faktycznie ...nie aż takie
11 lis 13:46