znajdz funkcje odwrotna
Auri: jak zrobic funkcje odwrotna z: y=(2x−2−x)/(2x+2−x)
10 lis 18:34
ICSP: y = tgh(x*ln2)
zatem
| | 1 | |
x = artgh(y) * |
| − szukana funkcja odwrotna. |
| | ln2 | |
10 lis 18:38
Auri: w odpowiedziach mam troche inny wynik:
log2(√(x+1)/(1−x)
logarytm o podstawie 2
10 lis 18:42
ICSP: | | 1 | | 1 +x | |
no i tyle wyjdzie ponieważ artgh = |
| ln |
| |
| | 2 | | 1 − x | |
10 lis 18:44
Auri: a mógłbyś to jakoś pokazać bez tgh? Bo ja mam za nisko poziom jeszcze by to z tym zrozumieć xd
10 lis 18:45
ICSP:
10 lis 18:46
Auri: | | 2 | | 1 | |
ja skończyłem na takim momencie i dalej nwm co robić: |
| =4x+ |
| |
| | y−1 | | 4x | |
10 lis 18:50
ICSP: Zaczynam od pomnożenia licznika i mianownika prawej strony przez 2
x,
| | 22x − 1 | | 22x + 1 − 2 | |
y = |
| ( = |
| ) |
| | 22x + 1 | | 22x + 1 | |
| | 2 | | 2 − 1 + y | | 1 + y | |
22x = |
| − 1 ( = |
| = |
| ) |
| | 1 − y | | 1 − y | | 1 − y | |
Wystarczy zamienić zmienne.
10 lis 18:52
Auri: Dziękuję bardzo
10 lis 18:53
ICSP: Pierwszy sposób wydaje się odrobinke szybszy.
10 lis 18:54
Auri: No znacznie, tylko na 1 roku studiów nie ogarniam tego jeszcze xd
10 lis 18:56
Maras: Kura mie to Marian wytłumaczył i ogarniom te sprawy Cyrul

!
10 lis 19:28