Wyznacz x
kasia: Mógłby mi ktoś pomóc
Średnia arytmetyczna liczb : 14,2,4,15,14,x,6x jest równa 12. Wyznacz x następnie oblicz
medianę i modalną tych liczb
11 lis 11:58
Metis: W czym problem?
11 lis 11:59
11 lis 12:22
Dziadek Mróz:
| | 14 + 2 + 4 + 15 + 14 + x + 6x | |
x = |
| = 12 |
| | 7 | |
7 + x = 12
x = 5
Resztę sama sobie policzysz
11 lis 12:31
kasia: wiem jak obliczyc srednia rytmetyczna ale nie wiem jak obliczyc mediane i madalna tych liczb
11 lis 12:36
Ula: ale co mam dalej zrobic podaj chociaz wzór
11 lis 12:46
11 lis 13:08
Ula: prosze o pomoc
11 lis 14:27
kasia: czy mediana to bedzie 15 a jak mam obliczyc modalna?
11 lis 14:31
sushi_gg6397228:
co to jest modalna ?
11 lis 14:38
sushi_gg6397228:
mediana − srodkowy wyraz −−> ciąg musi być ułozony rosnaco−−> do poprawy
11 lis 14:41
kasia: modalna to cie robil leszczu xD
11 lis 14:48
kasia: inna kasia niech sie nie podszywa
11 lis 14:51
kasia: mediana 6x a jak obliczyc modalna?
11 lis 14:52
sushi_gg6397228:
podstaw pod "x" liczbe "5" i wypisz same cyfry rosnaco
11 lis 14:56
kaja: dalej wychodzi 6 x
2,4,5,6x,14,14,15
11 lis 15:05
sushi_gg6397228:
6x= 6*5= 30
11 lis 15:06
sushi_gg6397228:
modalna = dominanta = która liczba powtarza sie najwiecej razy −−> taka bedzie odpowiedz
11 lis 15:09
kasia: modalna =14
a medialna bedzie 14 czy 30
11 lis 15:43