Wykaż, że jeśli α+β=45
lepus: Wykaż, że jeśli α+β=45o , to (1+tgα)(1+tgβ)=2
10 lis 23:06
Eta:
a=α , b=β i a+b=45
o to tg(a+b)=tg45
o=1
| | tga+tgb | |
tg(a+b) = |
| = 1 |
| | 1−tga*tgb | |
tga+tgb =1−tga*tgb / +1
tga+tga*tgb+tgb+1=2
tga(1+tgb)+(1+tgb)=2
(1+tga)(1+tgb)=2
c.n.w
10 lis 23:16
10 lis 23:18
Mila:
Podstaw :
β=45
o−α
| | sinα | | sin(45o−α) | |
L=(1+ |
| )*(1+ |
| )= |
| | cosα | | cos(45o−α) | |
Skorzystaj z wzorów na sinus i cosinus różnicy kątów.
10 lis 23:21
Eta:
@lepus
teraz zadanie "bojowe" dla Ciebie:
Wiedząc,że α,β,γ są kątami ostrymi takimi,że: tgα=0,5 i tgβ=0,2 i tgγ=0,125
wykaż ,że α+β+γ=45o
10 lis 23:28
Benny: Ja też chcę
10 lis 23:30
Eta:
Benny
10 lis 23:31
Benny:
10 lis 23:34
Eta:

na otarcie łez
10 lis 23:36
Benny: Dziękuje, od razu lepiej
10 lis 23:36
Eta:
A co na to
lepus ?..... pewnie jest w

?
10 lis 23:39