dowodnij ze jesli n to liczna naturalna to 16^3-4n jest liczba calkowitą podzie
Gwiazdunie23: udowodnij ze jesli n to liczna naturalna to 163−4n jest liczba calkowitą podzielna przez 12
163−4n =4n(n2−1)=4n(n+1)(n−1) ?
Opis:liczby n,n+1,n−1 to kolejne liczby calkowite. dokladnie jedna z nich jest podzielna przez
3 a przynajmniej jedna przez 2. Iloczyn jest podzielny przez 6 i jeszcze przez pomnozenie to
razy 4, mamy liczbę podzielną przez 12
10 lis 18:52
ICSP: 163 ≠ 16n3
10 lis 18:57
Gwiazdunie23: przepraszam, tam powinno byc 16n
3
10 lis 18:58
Gwiazdunie23: czy to co wyzej napisalam jest dobrze?
10 lis 19:03
freeszpak: tak, ale lepiej napisać że iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 3, a
dodatkowo iloczyn ten jest pomnożony razy 4 więc liczba ta jest podzielna przez 12.
Niepotrzebnie zauważasz, że liczba ta jest podzielna przez 6. Tak poza tym to dobrze i byłoby
uznane
10 lis 19:05
PW: Gwiazdunie, a wczorajsze doczytałyście? są trzy różne rozwiązania.
304741
10 lis 19:18
Gwiazdunie23: 16n
3−4n =4n(n
2−1)=4n(n+1)(n−1) a to nie jest jednak zle?
bo 4n*n nie daje 16n
3
11 lis 09:32
5-latek: Ale
gwiazdo 
(n−1)n(n+1) to iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych z których
np. jeśli sobie wezniesz 3,4,5 to jedna jest podzielna przez 3 i co najmniej jedna przez 2
11 lis 09:45
5-latek: albo sobie weź np. 6,7 8
11 lis 09:48
Gwiazdunie23: tak wiem, alew teraz myślę nad tym zapisem i
16n3−4n =4n(n2−1)=4n(n+1)(n−1) przeciez pomnozenie 4n*−1= −4n oki, to pasuje ale
4n*n2≠ 16n3
11 lis 09:52
5-latek: Nie weim czy chodzi Ci o to
Ale jeśli n∊N+ to wyrażenie 16n3−4n tez należy do liczb naturalnych
Lub jeśli wolisz do liczb całkowitych dodatnich
11 lis 09:59
Tadeusz:
błąd pierwotny mści się na Was

16n
3−4n=4n(4n
2−1)=4n(2n−1)(2n+1)
11 lis 09:59
Gwiazdunie23: no o to mi chodzilo, dziękuję
11 lis 10:05
Gwiazdunie23: a co z opisem? bo wtedy ten 1 opis jez zle

a nie mam pojecia jak ulozyc do tego
11 lis 10:07
Tadeusz:
zauważ, że (2n−1) i (2n+1) to kolejne liczby nieparzyste
Przeanalizuj ten układ dla:
− n nieparzystego
− n parzystego
11 lis 10:12
Gwiazdunie23: ale to ma wyjsc, ze jest to liczba podzielna przez 12 i to trochę komplikuje..
a) jeśli n jest parzyste: (2n−1) i (2n+1) to kolejne liczby nieparzyste, pomnozenie ich przez
liczbe parzystą da nam liczbę parzystą i pomnożenie to przez 4..
ale to nie wychodzi ze jest podzielne przez 12 pomocy..
11 lis 10:23
sushi_gg6397228:
sprawdz dla
n= 3k
n= 3k+1
n=3k+2
11 lis 10:25
Gwiazdunie23: hm? moze mi ktos pomoc z tym opisem?
11 lis 10:29
Gwiazdunie23: 16n3−4n=4n(4n2−1)=4n(2n−1)(2n+1) jak udowodnic ze to jest podzielne przez 12
11 lis 10:30
sushi_gg6397228:
czy Ty w ogóle czytasz co inni piszą
co napisałem o 10.25
podstawiasz kolejno do wzoru
4n(2n−1)(2n+1) i kolor czerwony musi być podzielny przez 3
11 lis 10:32
Tadeusz:
skoro 4 już masz ...
11 lis 10:33
Gwiazdunie23: dlaczego napisales ze n=3k?
11 lis 10:34
azeta: bo liczba 3k będzie podzielna przez 3
11 lis 10:36
sushi_gg6397228:
liczba ma być podzielna przez "3" wiec zbiór liczb podzieliłem na trzy grupy
3k, 3k+1, 3k+2
===============================================
jak bedzie trzeba pokazac, ze jest podzielna przez 5, to liczby podzieli sie
5k
5k+1
5k+2
5k+3
5k+4
11 lis 10:36
Gwiazdunie23: ahm czyli tak jakby napisales ze 2n−1=3k+1
11 lis 10:38
sushi_gg6397228:
n=3k+1
wiec
2n−1= 2(3k+1) −1 =...
2n+1= 2(3k+1) +1=...
=================================
n=3k+2
...
11 lis 10:40
xoxox: a po co mam sprawdzac i dla 3k+1 i dla 3k+2?
11 lis 10:46
sushi_gg6397228:
bo ma być dla każdego "n", a nie wybranych
n=3k = {0,3,6,9, 12,15,18,......}
n= 3k+1= {1,4,7,10, ...}
n=3k+2 = {2,5,8,11,...}
11 lis 10:49
ICSP: 4n(2n−1)(2n+1) = 2 * (2n−1)2n(2n+1) ale (2n−1)2n(2n+1) jest iloczynem trzech kolejnych liczb
całkowitych. Taki iloczyn jest podziely przez 3! = 6 czyli 12 | 4n(2n−1)(2n+1) □
11 lis 10:49