Wzory skroconego mnozenia
Gwiazdunie23: zadanie na wzor skroconego mnozenia.
udowodnij, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b zachodzi nierownosc:
a2+ab+b2≥3(a+b−1)
9 lis 18:39
misiak:
a
2+ab+b
2≥3(a+b−1) /*2
2a
2+2ab+b
2≥6a+6b−6
(a
2+2ab+b
2)+(a
2−6a+9)+(b
2−6b+9)−12≥0
(a+b)
2+(a−3)
2+(b−3)
2≥12
chyba nie tędy droga
9 lis 18:45
Gwiazdunie23: a dlaczego nie pomnożylas tez razy 2 tego b2?
9 lis 18:47
misiak:
a2+(b−3)a+b2−3b+3≥0
nierówność zmiennej a z parametrem "b"
Δb=(b−3)2−4(b2−3b+3)
Δb=−3b2+6b−3
Δb=−3(b−1)2 ≤0
stąd nierówność wyjściowa jest prawdziwa dla a∊ℛ
9 lis 18:49
Gwiazdunie23: nigdy nie mialam tego co wyzej robilas na lekcji, wiec musze to zrobic inaczej.. a czy to co na
samym poczatku napisalas jest dobrze?
9 lis 18:53
misiak:
przekształcenia tak, ale nie prowadzą do celu

...tam ma być 2b
2....ale potem dobrze przekształcone
9 lis 18:55
Gwiazdunie23: kurcze... na to musi byc jakis sposob
9 lis 18:57
misiak:
a która to klasa?
9 lis 19:07
misiak:
może wystarczy to co o 18.45
lewa strona przyjmuje najmniejszą wartość gdy a=b=0 i jest równa 18≥12
9 lis 19:10
Gwiazdunie23: 1 liceum
tylko to chyba np. trzeba ze jakis 1/2 przed nawiasem albo 1/3 albo cos w tym stylu..
9 lis 19:18
misiak:
zamiast 1/2 przed nawias jest mnożenie przez 2 ...łatwiej
9 lis 19:35
Gwiazdunie23: no tak tylko ze pozniej trzeba zrobi −12 i tu to nie pasuje, a tak moze by nie trzebabylo
9 lis 20:02
PW: Do wypowiedzi misiaka z 19:10.
To nieprawda, równość w badanej nierówności ma miejsce, gdy
a = b = 1,
co łatwo sprawdzić podstawiając. Oznacza to, że nierówności nie da się "poprawić" − istnieją a,
b dla których nierówność staje się równością.
9 lis 20:27
PW: Jeżeli Gwiazdunia23 musi to pokazać za pomocą wzorów uproszczonego mnożenia, to:
(a−1)2 ≥ 0
(b−1)2 ≥ 0
(a+b − 2)2 ≥ 0
jest tym "czarodziejskim" pomysłem (wykonać działania i dodać stronami te trzy nierówności).
9 lis 20:43
misiak:
to prawda, 19.10 to błędna argumentacja

ale można też tak:
a
2+ab+b
2≥3(a+b−1)
a
2+(b−3)a+b
2−3b+3≥0
| | b−3 | | (b−3)2 | | 4b2−12b+12 | |
(a+ |
| )2− |
| + |
| ≥0 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | b−3 | | −b2+6b−9+4b2−12b+12 | |
(a+ |
| )2+ |
| ≥0 |
| | 2 | | 4 | |
| | b−3 | | 3b2−6b+3 | |
(a+ |
| )2+ |
| ≥0 |
| | 2 | | 4 | |
| | b−3 | | 3(b−1)2 | |
(a+ |
| )2+ |
| ≥0 cnd |
| | 2 | | 4 | |
10 lis 09:47