r
bezendu:
5. Na linii łączności nadaje się dwa rodzaje sygnałów w postaci kombinacji 111 albo 000 z
prawdopodobieństwami (a priori) odpowiednio równymi 0,65 i 0,35. Sygnały podlegają losowym
zakłóceniom, w rezultacie czego symbol 1 może być odebrany jako 0 z prawdopodobieństwem 0,2 i
z takim samym prawdopodobieństwem symbol 0 może być odebrany jako 1. Zakładając, że symbole 0
i 1 ulegają zakłóceniom niezależnie obliczyć prawdopodobieństwo odebrania na wyjściu sygnału:
a). 111,
b). 000,
c). 010.
d) Na wyjściu odebrano sygnał 010 jakie jest prawdopodobieństwo, że został on nadany jako
sygnał 000.
e) Na wyjściu odebrano sygnał 111 jakie jest prawdopodobieństwo, że został on nadany jako 111
Podpowie ktoś jak d,e zrobić ?
9 lis 22:09
bezendu:
:(
9 lis 22:34
bezendu: Godzio spojrzysz bo nadal nie wiem
9 lis 23:44
Godzio:
Wiesz, że nie jestem dobry z rachunku

To nie będzie po prostu 0.2 * 0.8
2 * 0.35?
Co do e) 0.65 * 0.8
3
9 lis 23:51
bezendu:
Ale jesteś przyszłym mgr matematyki, więc mogę Ci zaufać !

Dziękuję !
9 lis 23:52
Godzio:
W tej kwestii sam sobie nie ufam
9 lis 23:58
bezendu:
Ale masz już licencjat więc mgr to tylko formalność
10 lis 00:20
bezendu:
Godzio idź jeszcze na stosowaną to będziesz mieć wszystkie odznaki:
licencjat, inżynier i mgr
10 lis 00:21
Godzio:
Mam dość studiów, chce jak najszybciej to skończyć i uciec
10 lis 00:25
Qulka:

d) P(010)=0,65•0,2
2•0,8 + 0,35•0,2•0,8
2 = 0,0208 + 0,0448=0,0656
P(000|010) = 0,0448/0,0656 = 0,68292
e) P(111)=0,65•0,8
3+0,35•0,2
3 = 0,0052 + 0,0028 = 0,008
P(111|111) = 0,0052/0,008 = 0,65
https://matematykaszkolna.pl/strona/1020.html
10 lis 09:05