zadanie
kama:
rozwiąż nierówność
e
2x−4e
x+3≤0
e
x=t jakieś założenia do t ?
t
2−4t+3≤0
Δ
t=4
2−4*3=4
√Δt=2
e
x=3
e
x=1
Jak to rozwiązać ?
9 lis 21:51
Dawid: e0=1
9 lis 21:55
sushi_gg6397228:
jak wyglada wykres y= ex ( odnośnie założeń "t" )
9 lis 21:55
Dawid: eln(3)=3
9 lis 21:55
kama:

tak wygląda y=e
x ale co to ma do rzeczy ?
Dawid a skąd taki wynik ?
9 lis 21:57
sushi_gg6397228:
to wiesz teraz co dać do założeń odnośnie " t "
9 lis 21:57
Dawid: e0 zawsze daje 1
9 lis 21:58
kama:
No nic bo t może być − ale +
ale chodzi mi o to ex=3 jak to zrobiłeś ?
9 lis 21:59
9 lis 22:01
kama:
eln(3)=3 nie kminię tego
9 lis 22:02
Dawid: Masz wzór
aloga(x)=x
Zatem
elne(3)=3
9 lis 22:04
bezendu:
I to już koniec ?
9 lis 22:05
bezendu:
Chyba coś nie tak, bo trzeba podać jeszcze przedział, to jest nierówność.
9 lis 22:05
kama:
?
9 lis 22:07
Dawid: Masz do rozwiązanie nierówność, a nie równianie

Nierówność to jakiś przedział
9 lis 22:10
kama:
Ale co dalej zrobić z tym
elne(3)=3
9 lis 22:11
Dawid: Wyliczyłaś już x1=0 oraz x2=ln(3)
9 lis 22:13