Filantrop
Hedonista: Mając układ równań w którym m jest parametrem:
2x+3y=3
4x+my=2m
Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie tego układu jest parą liczb ujemnych?
Jakieś wskazówki? Nie mam pojęcia jak się za to zabrać
9 lis 21:06
Eta: https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html
Rozwiąż układ równań metod wyznaczników ( zajrzyj do linku )
otrzymasz :
x= ...... i y=.....
para(x,y) liczb ujemnych spełnia warunek
x*y >0
i rozwiąż tę nierówność pamiętając o założeniach przy wyliczaniu wyznacznika W
powodzenia
9 lis 21:15
Hedonista: Hmm wydaje mi się, czy jest to materiał ze studiów

Nie ogarniam czemu typiara od matmy zadaje
nam takie zadania. No nic, lecę się uczyć
9 lis 21:19
Eta:
To jest typowe zadanie
maturalne
9 lis 21:22
GIGANT: Eta, był kiedyś układ równań z parametrem na maturze? Bo ja liczę na zwykłe równanie/nierówność
kwadratową (jeszcze stara matura mnie obowiązuje
9 lis 21:24
5-latek: Teraz tak jak ja nazywasz oszczedza wam zawodu na maturze

)
9 lis 21:24