Kukumorek: oblicz lim przy x→0:
9 lis 19:57
ICSP: | | sinx | |
wykorzystaj granicę : limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
9 lis 19:58
sushi_gg6397228:
licz pochodna
9 lis 19:58
Kukumorek: ani 1 ani 2 metoda nic mi nie daje
9 lis 21:25
Kukumorek: rada*
9 lis 21:26
Kukumorek:
9 lis 22:11
bezendu:
A wgl coś zrobiłeś w tym temacie ?
9 lis 22:13
9 lis 22:15
Kukumorek: | | 1−cosx | |
stosowałam tw H, ale wyszło mi |
| i nie wiem co dalej, |
| | cos2 x*3x2 | |
próbowałam coś przekształcać, rozbijać itd ale to nic nie pomagało
9 lis 23:21
Godzio:
Poucz się jeszcze przekształceń ułamków (gimnazjum?) i pochodnych
| tgx − sinx | | sinx − sinxcosx | | sinx(1 − cosx) | |
| = |
| = |
| = |
| x3 | | x3cosx | | x3cosx | |
| | | | x | | x | | x | | x | | sinx(sin2 |
| + cos2 |
| − cos2 |
| + sin2 |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| = |
| | x3cosx | |
| | sinx | | | | 2 | | 1 | | 1 | |
= |
| * ( |
| )2 * |
| → 1 * 1 * |
| = |
| |
| | x | | | | 4cosx | | 2 | | 2 | |
9 lis 23:26
Kukumorek: dzięki, zatrzymałam się po trzecim =, nie pomyślałam o kącie podwojonym :c
9 lis 23:42