f(x) = x^4 - 4x^2 - 3 w przedziale <0 ; 4>
Harryy: Witam jutro mam z tego sprawdzian a nie wiem jak to rozwiązać proszę o wytłumaczenie
z góry dzięki.
najmniejsza wartośc funkcji f(x) = x4 − 4x2 − 3 w przedziale <0 ; 4> jest równa?
9 lis 19:20
Janek191:
Jaki poziom ?
9 lis 19:21
Harryy: 4 technikum
9 lis 19:22
misiak:
były pochodne?
9 lis 19:31
Harryy: tak były
9 lis 19:32
Harryy: to pomoże ktoś bo dalej nie wiem jak to się robi?
9 lis 19:54
sushi_gg6397228:
to liczysz pierwsza pochodna
9 lis 19:56
Harryy: 4x3−8x?
9 lis 19:58
sushi_gg6397228:
licz M.Z. a potem badaj zmiane znaków wokół M.Z.
9 lis 20:01
Janek191:

< 0 ; 4>
f '(x) = 4 x
3 − 8 x = 4 x*( x
2 − 2) = 0 ⇔ x = 0 lub x = −
√2 lub x =
√2
f '' (x) = 12 x
2 − 8
f ''(0) = − 8 < 0 więc f osiąga maksimum lokalne dla x = 0
f ''(
√2) = 16 > 0 więc f osiąga minimum lokalne dla x =
√2
zatem
y
min = f(
√2) = (
√2)
4 − 4*(
√2)
2 − 3 = 4 − 8 − 3 = − 7
9 lis 20:06
9 lis 20:10
Harryy: dlaczego x = 0 lub x = −√2 lub x = √2 ?
9 lis 20:23
5-latek: Nie zartuj sobie
9 lis 20:24