matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
Michał:
ciag (an) jest ciagiem geometrycznym.Oblicz S
5
jezeli wiesz,ze a
2
=2 , a
5
=−16 dziekuje za pomoc
11 gru 10:25
Nikka:
a
2
= a
1
*q a
5
= a
1
*q
4
a
1
*q = 2 a
1
*q
4
= −16 a
1
*q = 2 a
1
*q*q
3
= −16 a
1
*q = 2 2q
3
= −16 /:2 a
1
*q = 2 q
3
= −8 q = −2 a
1
= −1
1−q
5
S
5
= a
1
→ S
5
= − 16
1−q
11 gru 11:25
Bogdan:
już było wczoraj,
30372
11 gru 12:37