zadanie
bartek: rozwiąż równanie
|x−1| +|x+2| +|x−5| =0
trzeba zacząć od:
x−1 = 0 v x+2=0 v x−5=0 ?
czy jakoś inaczej się te przykłady robi?
7 lis 20:04
7 lis 20:09
bartek: ale nie ma tutaj przykładu podobnego do mojego, czyli gdy wynik jest 0
7 lis 20:11
bartek: pomoże ktoś?
7 lis 20:25
Mila:
Ponieważ |a|≥0 to wszystkie składniki sumy z lewej muszą być jednocześnie równe 0.
⇔
x−1=0 i x+2=0 i x−5=0
x=1 i x=−2 i x=5 nie ma wspólnego rozwiązania , zatem brak rozwiązań.
W przypadku np.
|x−4|+|x2−16|=0 byłoby tak:
x=4 i (x=4 lub x=−4 )⇔x=4
Spr.
|4−4|+|16−16|=0
0=0
7 lis 20:29
pipa: czy nadal nie ma
dokładnie takiego samego przykładziku jak twój
bartusiu
9 lis 09:53