funkcja kwadratowa
kropka.: oblicz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f w podanym przedziale, jesli:
a) f(x)= −x2 +2x +5, x należy do∊<0,3>
7 lis 17:39
7 lis 17:40
kropka.: Wiem jak to się robi tylko coś my nie wychodzi w obliczeniach

, ale dzięki
7 lis 17:49
5-latek: Licz wspolrzedna xw wierzchołka
7 lis 17:50
kropka.: A jak podstawie za x:
−1, a potem 1+√2 to mi nie wyjdzie?
7 lis 17:54
Aga1.: Ile wyszło xw inaczej p?
7 lis 17:56
5-latek:
Kropka masz policzyć wspolrzedna wierzchołka x
w
| | −b | |
Jest na to wzor xw= |
| licz |
| | 2a | |
7 lis 17:58
5-latek: Witaj

To dalej pomagaj
7 lis 17:59
kropka.: No dobra wyszło 1, a jak to podstawilam za x to wyszło 8, o to chodzi?
7 lis 18:00
5-latek: To teraz odpowiedz na pytanie czy x=1 należy do przedzialu <0,3> ?
7 lis 18:07
kropka.: No tak, ale trzeba znaleźć jeszcze jedną wartość
7 lis 18:07
5-latek:

Tak należy znaleszc wartość tej funkcji dla x=1 bo w wierzchołku ta funkcja osiąga
nawieksza wartość dlatego ze masz ramiona skierowane do dolu
Czyli f(1)= licz
Nastepnie musisz obliczyć
f(0) i f(3) i wybrać wartość mniejsza
7 lis 18:14
kropka.: No właśnie,e policzylam je i wyszło: 5 i 20, dobrze?
7 lis 18:17
5-latek: f(0) =5 czyli dobrze ale f(3) to zle spojrz na wykres tej funkcji który narysowałem
Nawet to samo ze wartość najmniejsza nie może być przezciez wieksza od wartości największej
f(3)= −32+2*3+5= −9+6+5=
7 lis 18:21
5-latek: Zapiszse CI to inaczej żeby dobrze widać było
Mamy f(x) to x należy wziąć w nawias i będzie
f(3)= −(3)2+2*(3)+5 = już widzisz ?
7 lis 18:24
5-latek:

Zrobilem CI jeszcze jeden rysunek (już teraz widzisz ?
7 lis 18:27
5-latek: tak samo popraw f(1)=6 a nie f(1)=8
7 lis 18:30
kropka.: Tak, wielki dzięki

po prostu wzięłam −3 do kwadratu i wyszło mi 9 zamiast −9,
ale teraz już rozumiem, dzięki
7 lis 18:32
5-latek: To fajnie
7 lis 18:33
kropka.: Mam jeszcze jeden problem z tym przykładem: f(x) = 2x2 + x − 1,
x należy do <−1, 1+ √2>
7 lis 18:48