Wykaż że jeśli a,b,c są różne od 0
xczarnax: Wykaż, że jeśli a,b i c są różnymi od zera liczbami rzeczywistymi takimi, że a=bc2
b=ca2 i c=ab2 to |ab|=1
7 lis 16:32
PW: Na pewno ma być |ab| = 1?
7 lis 19:14
xczarnax: |abc|=1 przepraszam
8 lis 16:22
PW: Tak też przypuszczałem.
Po wymnożeniu trzech równości podanych w zadaniu otrzymujemy
skąd
Jedyne liczby równe swojej odwrotności to 1 lub −1, czyli
abc = 1 lub abc = −1,
co kończy dowód.
8 lis 19:53
pigor: ..., przy założeniu i warunkach zadania :
| | b | | c | | a | | abc | |
a= |
| i b= |
| i c= |
| ⇒ abc= |
| ⇒ |
| | c | | a | | b2 | | (abc)2 | |
| | 1 | |
⇒ abc= |
| ⇒ (abc) 2=1 ⇒ |abc|=1. c.n.w.  |
| | abc | |
8 lis 20:20
PW: W pierwszych dwóch równościach zżarło Ci wykładniki potęg w mianownikach
8 lis 20:31
pigor: ... , dzięki, przepraszam ; kurde, czas ...

wstać od tego kompa .
8 lis 20:35
8 lis 20:37