rozwiaz w zbiorze liczb zespolonych
aniazgrunwaldu: taki problem ; x4 − x2 = 2
8 lis 18:46
aniazgrunwaldu: i to w zbiorze liczb zespolonych oczywiscie
8 lis 18:47
sushi_gg6397228:
x2 =t
8 lis 18:48
bezendu:
x4−x2−2=0
t=x2
t2−t−2=0
Potem delta i z górki.
8 lis 18:48
aniazgrunwaldu: delte traktowac jako czesc urojona? bo to musi byc w zespolonych?
8 lis 18:51
PW: Ale Δ = (−1)2 − 4·1·(−2) = 1 + 8 = 9 − o jakich zespolonych na tym etapie mówisz?
8 lis 19:03
aniazgrunwaldu: to nie bedzie 9i? czasami po delcie wychodzi ludzia juz i, a skoro mam to zrobic w zespolonych
8 lis 19:09
pigor: ..., a może chcesz tak:

;
ze wzorów Viete'a dane równanie
kwadratowe względem x
2 jest równoważne
kolejno w zbiorze Z :
x4−x2=2 ⇔ (x
2)
2−x
2−2=0 ⇔ x
2=2 v x
2= −1 ⇔
⇔ |x|=
√2 v |x|=
√−2 ⇔ x= −
√2 v x=
√2 v x= −
√−2 v x=
√−2 ⇔
⇔
x∊{− √2, √2, − i√2, i√2} . ...
8 lis 19:24
aniazgrunwaldu: porpsotu myli mnie fakt ze obliczenia mam zrobic w zbiorze liczb zespolonych, z obliczen z
delta − pierwiastki nie wychodzi mi urojona liczba
8 lis 19:38
sushi_gg6397228:
z = 5 + 0i masz liczbę urojoną ?
8 lis 19:42
Eta:
Odp:
x∊{−√2, √2, −i, i}
pigor się machnął

x
2= −1 ⇔ x=± i
8 lis 19:57
pigor: ..., ja cie, straszne ; czas nie powiem co; ... znikam
8 lis 20:47