Układ równań z parametrem
Kamil: Dla jakich m układ równań jest sprzeczny?
7 lis 15:14
Eta:
dla m= −2
7 lis 15:19
pigor: ..., np. gdy wektory współczynników przy x,y
nie są równoległe, czyli
⇔
m*(−m)−2*(−2)= 0 ⇔ −m
2+4=0 ⇔ m
2=4 ⇔
⇔ |m|=2 ⇔
m=−2 v m=2 ⇔
m∊{−2,2}. ...
7 lis 15:19
7 lis 15:21
pigor: ..., upsss
przepraszam i nie pokrywają się czyli dla
m= −2,
jak wyżej
η zauważyła...
7 lis 15:22
pigor: ..., bo nie ...

"zauważyłem", że prawe strony
równań układu (dla zmyłki) są równe, a więc życzę sobie
więcej pokory i ,,, poza tym byłoby (jest) fajnie . ...
7 lis 15:28