matematykaszkolna.pl
Ostrosłup Helpneed: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa h i tworzy z krawędzią boczną kąt 45. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do podstawy pod kątem 60. Oblicz pole otrzymanego przekrój. Jeżeli ktoś mógłby, to prosiłbym o rysunek... nie potrafię wyznaczyć tego przekroju do obliczenia..
5 lis 21:01
Helpneed: Pole otrzymanego przekroju.*
5 lis 21:23
dero2005: rysunek
5 lis 21:25
5 lis 21:30
Helpneed: Bardzo dokładnie przeanalizowałem Twój link Eta i mam tylko jedno pytanie. [oznaczam według oznaczeń w Twoim linku]. Skąd wiemy, że trójkąt DBE jest równoramienny?
5 lis 22:03
Helpneed: rysunekACW = przekrój do policzenia |OW| = wysokość trójkąta naszego przekroju |CA|= podstawa przekroju równa długości przekątnej podstawy (d) |CA|= a2 |OZ|= h (umowna wysokość w zadaniu− h to wysokość ostrosłupa) |OW| = z
z   h  6 + 2  2 

=

===> z*

= h*

sin45   sin105   4   2  
Dałem z siebie wszystko, aby było to czytelne i sądzę, że dość jest. Ktoś może pomóc? Co dalej? Mam dwie niewiadome.. Dam bukiet kwiatów za pomoc! Lub kratę piwa.
5 lis 22:56
Helpneed: Użyłem dwa razy oznaczenia 'z' dla dwóch różnych wielkości.. ale sądzę, że mimo wszystko da się zrozumieć o co chodzi z oznaczeń typu |OW|, przepraszam... (ja)
5 lis 23:07
Helpneed: Spróbuje ktoś poprawić/ dokończyć? Proszę.
5 lis 23:29
Eta:
 3 2 2 1 2 
sin105o=

*

+

*

=

(3+1)
 2 2 2 2 4 
 sin45o*h 
z=

= ......=h(3−1)
 sin105o 
podstawą przekroju jest długość przekątnej kwadratu czyli : 2h gdzie h −− dł wysokości ostrosłupa z −−− dł. wysokości tego przekroju ( trójkąta BCW)
 1 
to P(przekroju)=

*2h*z= .... =h2(3−1) [j2]
 2 
i to wszystko emotka
6 lis 00:08
Helpneed: Eto, już się biorę za pisanie wiersza dla Ciebie, ale jeżeli jeszcze jesteś, proszę wytłumacz
  sin 45*h 
mi skąd wzięłaś równie z =

? Z czego to wynika?
  sin105  
I skąd wiadomo, że przekątna = 2h? Dziękuję za wszystko co do tej pory mi wytłumaczyłaś, ale wstrzymuje się z bombą, aż skończymy to zadanie i spodziewaj się wiersza.
6 lis 00:41
Helpneed: Dobra. Pierwsze pytanie nie ważne. Po 30 minutach patrzenia na to doszedłem do tego, skąd wytrzasnęłaś równanie z=. Ale skąd wiadomo, że przekątna to 2h?
6 lis 01:10
Helpneed: Czy ktokolwiek, kto jeszcze nie śpi, a jest mądrzejszy ode mnie może mi powiedzieć tylko DLACZEGO |ca| = 2h ? Dlaczego długość przekątnej to podwojona wysokość?
6 lis 01:18
dero2005: Bo kąt pomiędzy wysokością a krawędzią boczną wynosi 45o , więc wysokość jest równa połowie przekątnej podstawy
6 lis 07:42
Eta: @ICSP zobacz link https://matematykaszkolna.pl/forum/81735.html Pamiętasz? emotka
6 lis 11:36