Ostrosłup
Helpneed: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa h i tworzy z krawędzią boczną kąt
45. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do
podstawy pod kątem 60. Oblicz pole otrzymanego przekrój.
Jeżeli ktoś mógłby, to prosiłbym o rysunek... nie potrafię wyznaczyć tego przekroju do
obliczenia..
5 lis 21:01
Helpneed: Pole otrzymanego przekroju.*
5 lis 21:23
dero2005:
5 lis 21:25
5 lis 21:30
Helpneed: Bardzo dokładnie przeanalizowałem Twój link Eta i mam tylko jedno pytanie. [oznaczam według
oznaczeń w Twoim linku]. Skąd wiemy, że trójkąt DBE jest równoramienny?
5 lis 22:03
Helpneed:

ACW = przekrój do policzenia
|OW| = wysokość trójkąta naszego przekroju
|CA|= podstawa przekroju równa długości przekątnej podstawy (d)
|CA|= a
√2
|OZ|= h (umowna wysokość w zadaniu− h to wysokość ostrosłupa)
|OW| = z
| z | | h | | √6 + √2 | | √2 | |
| = |
| ===> z* |
| = h* |
| |
| sin45 | | sin105 | | 4 | | 2 | |
Dałem z siebie wszystko, aby było to czytelne i sądzę, że dość jest. Ktoś może pomóc? Co dalej?
Mam dwie niewiadome..

Dam bukiet kwiatów za pomoc! Lub kratę piwa.
5 lis 22:56
Helpneed: Użyłem dwa razy oznaczenia 'z' dla dwóch różnych wielkości.. ale sądzę, że mimo wszystko da się
zrozumieć o co chodzi z oznaczeń typu |OW|, przepraszam...

(ja)
5 lis 23:07
Helpneed: Spróbuje ktoś poprawić/ dokończyć? Proszę.
5 lis 23:29
Eta:
| | √3 | | √2 | | √2 | | 1 | | √2 | |
sin105o= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| (√3+1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | sin45o*h | |
z= |
| = ......=h(√3−1) |
| | sin105o | |
podstawą przekroju jest długość przekątnej kwadratu czyli : 2h
gdzie h −− dł wysokości ostrosłupa
z −−− dł. wysokości tego przekroju ( trójkąta BCW)
| | 1 | |
to P(przekroju)= |
| *2h*z= .... =h2(√3−1) [j2] |
| | 2 | |
i to wszystko
6 lis 00:08
Helpneed: Eto, już się biorę za pisanie wiersza dla Ciebie, ale jeżeli jeszcze jesteś, proszę wytłumacz
| | sin 45*h | |
mi skąd wzięłaś równie z = |
| ? Z czego to wynika? |
| | sin105 | |
I skąd wiadomo, że przekątna = 2h?
Dziękuję za wszystko co do tej pory mi wytłumaczyłaś, ale wstrzymuje się z bombą, aż skończymy
to zadanie i spodziewaj się wiersza.
6 lis 00:41
Helpneed: Dobra. Pierwsze pytanie nie ważne. Po 30 minutach patrzenia na to doszedłem do tego, skąd
wytrzasnęłaś równanie z=. Ale skąd wiadomo, że przekątna to 2h?
6 lis 01:10
Helpneed: Czy ktokolwiek, kto jeszcze nie śpi, a jest mądrzejszy ode mnie może mi powiedzieć tylko
DLACZEGO |ca| = 2h ? Dlaczego długość przekątnej to podwojona wysokość?
6 lis 01:18
dero2005:
Bo kąt pomiędzy wysokością a krawędzią boczną wynosi 45o , więc wysokość jest równa połowie
przekątnej podstawy
6 lis 07:42
6 lis 11:36