Pierwiastki wielomianów
lanafane: Wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki W(x), jeśli :
a) W(x)=3x3+x2−6x−2
Wiem, że trzeba to odpowiednio pogrupować, ale nie mam pojęcia jak. Jakaś podpowiedź ?
5 lis 19:07
5 lis 19:10
Janek191:
W(x) = 3 x*( x2 −2) + 1*( x2 − 2) = ( x2 −2)*(3 x +1) = ( x − √2)*(x + √2)*( 3 x + 1)
5 lis 19:34
lanafane: Właśnie widziałam takie pogrupowanie wcześniej w necie, ale chociaż pewnie to zabrzmi głupio,
mogłbyć mi powiedzeć, jak je wyprowadzić? Serio, nie mam pojęcia, skąd tam, się wzieło to −2 w
obu nawiasach i gdzie zniknęło −6x....
5 lis 21:01
olekturbo: Zapisz sobie jako: W(x) = 3x3−6x+x2−2 teraz wszystko widać
5 lis 21:03
lanafane: Dzięki, racja, teraz rozumiem
5 lis 22:23
pigor: ..., ...

albo
a) W(x)= 3x
3+x
2−6x−2= x
2(3x+1)−2(3x+1)= (3x+1)(x
2−
√22)=
= 3(x+
13)(x−
√2)(x+
√2)= 0 ⇔
x∊{−13,−√2,√2}
5 lis 22:59
pigor: ..., przepraszam; pytanie było o wymierne pierwiastki, a więc...
5 lis 23:01
Mila:
Współczynniki wielomianu są całkowite, jeżeli w(x) ma pierwiastki wymierne, to należy ich
szukać wśród
| | p | |
Liczb: |
| , gdzie p i q są dzielnikami odpowiednio : 2 i 3 |
| | q | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
{1, −1,2,−2, |
| ,− |
| , |
| , − |
| } |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
5 lis 23:05