liczby zespolone
Grzesiu: Korzystając z interpretacji geometrycznej modułu różnicy liczb zespolonych wyznaczyć i
narysować zbiory liczb zespolonych spełniających warunek:
4 lis 23:28
PW: 303935 niemal identyczne, czytaj od 17:51
4 lis 23:40
Grzesiu: o kurde, ale to banalne

dzięki
4 lis 23:49
PW: Jesteś pierwszy co twierdzi, że to banalne. A tak w ogóle zastanawiam się, wielu o to pyta −
nic na zajęciach nie tłumaczą?
5 lis 00:02
zombi: Rzadko wykładowcy podają interpretacje geometryczną modułów liczb zespolonych. Tzn. w
trywialnych przypadkach jak równanie okręgu owszem, ale wyżej się raczej nie zagłębiają.
5 lis 00:08
Grzesiu: Jednak nie jest to takie banalne

W możecie mi pomóc zrobić taki przykład?
|(1+i)z − 4| = |(1−i)z + 6|
bo algebraicznie to policzyłem, ale nie wiem jak to doprowadzić do postaci, żeby można było
odczytać metoda geometryczną
5 lis 00:43
PW: Spytam tylko:
− Obliczyłeś algebraicznie zamieniając z na x+iy, czy "sprytnie"?
5 lis 01:24
Grzesiu: zamieniając z na x+iy, nie wiem, jak to zrobić sprytnie
11 lis 19:02
PW: Moduł liczby
i jest równy 1. Iloczyn modułów to moduł iloczynu, a więc można "bezkarnie"
pomnożyć prawą stronę równania przez |i|, co zmieni zadane równanie w następujące:
|(1+i)z − 4| = |i(1 − i)z + 6i|
|(1+i)z − 4| = |(1+i)z + 6i|.
Widać, że warto obie strony podzielić przez |1+ i| :
| | 4 | | 6i | |
|z − |
| | = |z + |
| |. |
| | 1 +i | | 1+i | |
Teraz powalczyć z ułamkami − żeby było wiadomo jak je zaznaczyć na płaszczyźnie − i już widać
jak wygląda ta symetralna będąca rozwiązaniem.
11 lis 19:22
Mila:

Metoda algebraiczna:
|(1+i)z − 4| = |(1−i)z + 6|
|(z+iz−4|=|z−iz+6|
|x+iy+i*(x+iy)−4|=|x+iy−i*(x+iy)+6|
|(x−y−4)+i*(x+y)|=|(x+y+6)+i*(y−x)|
(x−y−4)
2+(x+y)
2=(x+y+6)
2+(y−x)
2⇔
x
2+y
2+16−2x−8x+8y+x
2+2xy+y
2=x
2+y
2+36+2xy+12x+12y+y
2−2xy+x
2⇔
−20x−20=4y⇔
y=−5x−5
To samo co u
PW jako symetralna odcinka o końcach (2,−2),(−3,−3)
11 lis 21:15