Znajdz pierwiastki wielomianu 3 stopnia
Defqon1: witam mam problem z tym wielomianem:
(x3−12x+8)=0
próbowałem go rozwiązać na wiele sposobów (pewnie złych) np.:
x(x2−12)+8=0
x(x2−12)=−8
x=−8 v x2=−8+12
x=−8 v x2=4
x=−8 v x=−2 v x=2
proszę o pomoc
4 lis 23:26
5-latek: Szukalem pierwiastkow wśród dzielników wyrazu wolnego i nie znalazłem wiec pewnie zostaje
delta dla równania stopnia trzeciego (ale to za trudne dla mnie
4 lis 23:36
4 lis 23:45
PW: Jeden pierwiastek na pewno jest liczbą rzeczywistą (wynika to z teorii). Może być trudne
znalezienie takiego pierwiastka, ale odpowiednie wzory (sposoby wyliczania) istnieją.
Pierwiastek rzeczywisty leży w przedziale (3, 4), co łatwo sprawdzić obliczając wartość
wielomianu dla x = 3 i dla x=4 (wartości są różnych znaków, a więc gdzieś między tymi liczbami
wykres przetnie oś OX)
Na jakim poziomie zdobywania wiedzy jesteś?
4 lis 23:58
Defqon1: kk, ale sprawa się komplikuje w momencie gdy z krotności tych pierwiastków jeszcze trzeba
ustalić przedziały wypukłości, punkty przegięcia itd.
5 lis 00:02
Defqon1: badanie przebiegu zmienności funkcji − jak się łatwo można domyślić − studia
badanie dotyczy tej funkcji − pochodne mam dobrze obliczone (wolframem)
a z II pochodnej wychodzą takie cuda jak u góry
5 lis 00:18
PW: Nie wiem dlaczego sądzisz, że "łatwo się można domyślić".
Nie używaj maszyny do rozwiązywania zadań.
Żeby zbadać funkcję nie musisz liczyć drugiej pochodnej.
5 lis 00:31
5 lis 18:21