dla jakiej wartości parametru p układ ma rozwiązanie
asia_sabina: Dla jakiej wartości parametru p podany układ ma rozwiązanie:
px+3y+pz=0
−px+2z=3
z+2y+pz=p
Potrzebuję szybkiej pomocy,żeby ktos mi to jasno wytłumaczył,gdyż w piątek mam kolokwium
4 lis 11:35
4 lis 11:55
minionek: wyznacznik wyszedł −8 więc wychodzi na to że później trzeba wejśc na liczby zespolone tylko nie
wiem jak
4 lis 11:57
5-latek: Ja nie licze
ale skoro wyszsdl W=−8≠0 to znazcy ze układ ma 1 rozwiązanie
Licz Wx Wy i Wz
4 lis 12:01
minionek: policzyłam to jeszcze raz i W=p2−4p+6, a więc trzeba liczyć deltę i wychodzi ona −8
4 lis 12:05
minionek: wtedy jak policze p1=2−√2i p2=2+√2i
4 lis 12:06
minionek: czyli wtedy układ będzie miał 1 rozwiązanie ale bez tego p1 i p2 ? i co dalej ?
4 lis 12:07
5-latek: Ja jeszcze nie bardzo się znam na zespolonych wiec będzie tak jak napisalas
Wedlug mnie należy jeszcze rozpatrzyć kiedy układ ma nieskończenie wiele rozwiazn
tzn W=0 i Wx=0 i Wy=0 i Wz=0 i wyznaczyć z tego czesc wspolna
4 lis 12:23
minionek: o kurde

czyli z góry mam założyć ze te wyznaczniki będą równe 0
4 lis 12:26
Mila:
px+3y+pz=0
−px +0y +2z=3
0 x+ 2y+(p+1)z=p
W:
p 3 p
−p 0 2
0 2 (p+1)
W=−2p
2−4p+3p*(p+1)=p
2−p
W≠0⇔p≠0 i p≠1
Jeśli każą Ci rozwiązać to zacznę:
W
x:
0 3 p
3 0 2
p 2 p+1
W
x=3p−9
licz dalej sama
4 lis 17:52