Wykaż tg i ctg
Joanna: | sinx | | cosx*cosx−sinx*(−sinx) | | cos2x + sin2x | |
tg x = |
| = |
| = |
| = |
| cosx | | cos2x | | cos2x | |
| cosx*cosx−sinx*(−sinx) | |
Moje pytanie: skąd wzięło się to : |
| |
| cos2x | |
| 1 | |
I w ten sam sposób muszę wykazać, że ctg x = |
| |
| sin2x | |
Proszę o pomoc!
3 lis 22:48
PW: Mateńko, ktoś liczy pochodne, a Ty w ogóle tego nie rozumiesz (nie zostały napisane znaki
"prim" oznaczające różniczkowanie.
3 lis 22:53
Eta:
3 lis 22:57
3 lis 22:58
olekturbo:
3 lis 23:02
Joanna: Faktycznie są znaki prim na początku przy (tg x)' i (ctg x) '
I nie ukrywam, bo faktycznie nic z tego nie rozumiem... tak został napisany ten przykład z tg i
muszę zrobić podobnie z ctg ...
3 lis 23:09
Eta:
| g | | g'*h−g*h' | |
f= |
| to f '= |
| |
| h | | h2 | |
(sinx)
'= cosx , (cosx)
'= −sinx
| cosx | | −sinx*sinx−cosx*cosx | | −(sin2x+cos2x) | | 1 | |
( |
| )'= |
| = |
| = − |
| |
| sinx | | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
3 lis 23:43
3 lis 23:44
Joanna: Eta dziękuję bardzo

byłam na tej stronie, jak wcześniej wysłałaś, ale nadal nie rozumiałam,
jak to się ma do mojego przykładu. Teraz bardzo dobrze mi to wyjaśniłaś! Jestem bardzo
wdzięczna, w końcu to widzę, skąd się to wszystko wzięło. Pozdrawiam!
4 lis 00:59